Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Αντ. Γεωργακάκης: Άμεση ανάσα χρηματοδότησης μικρομεσαίων και ευπαθών ομάδων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντ. Γεωργακάκης: Άμεση ανάσα χρηματοδότησης μικρομεσαίων και ευπαθών ομάδων

Ο πραγματικός λόγος ύπαρξης της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι η στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και του επιχειρείν για ευπαθείς ομάδες, νέους αγρότες, κάθε τομέα και ομάδα όπου υπήρχε και υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο κενό χρηματοδότησης, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Αντώνης Γεωργακάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ο κ. Γεωργακάκης αναφέρθηκε στο πού θα επικεντρώνεται καταστατικά ο σκοπός της Αναπτυξιακής Τράπεζας και στον πραγματικό λόγο ύπαρξής της, «την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, εκεί δηλαδή που υπήρχε πολύ μεγάλο κενό χρηματοδότησης και έχουμε ακόμη, χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη. Εκεί θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες στήριξης».

Επιβεβαίωσε την σπουδαιότητα της «προίκας» των 5 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό και θύμισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια γίνονταν ταυτόχρονα τρία πράγματα»:

- αναδιάρθρωση των ΕΤΕΑΝ και ΤΑΝΕΟ
- αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους
- ενεργοποίηση με δημιουργία «προϊόντων» πριν την τυπική ψήφιση της τράπεζας

«…ώστε ξεκινήσει το έργο της, γιατί προφανώς δεν μπορούσαμε να περιμένουμε την θεσμοθέτηση … σε τόσο δύσκολο περιβάλλον με τόσο μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις», όπως τόνισε.

«Ήδη», συνέχισε ο κ. Γεωργακάκης, «έχουμε διαθέσει περίπου 1 δισ. ευρώ σε μεγάλο πρόγραμμα δανειοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων. Από τον Φεβρουάριο του 2018 ως τον Φεβρουάριο του 2019 χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΤΕΑΝ πάνω από 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 300 εκατ. ευρώ».

«Ταυτόχρονα», όπως προσέθεσε, «είναι ανοιχτή η πρόσκληση και σε διαδικασία δημιουργίας επενδυτικών σχημάτων που θα ενεργοποιήσουν άλλο 1 δισ. ευρώ, που μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθούν μέσω επενδυτικών εργαλείων ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς να συζητάμε για δάνειο, αλλά επενδυτικά, με συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο και μετατρέψιμες ομολογίες».

Για τον χρόνο που θα χρειαστεί ώστε να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα, ο κ. Γεωργακάκης σημείωσε ότι για τα συνολικά οικονομικά μεγέθη «πάντα υπάρχει ένα χρονικό κενό από την χρηματοδότηση μίας επιχείρησης ως την, σε διάστημα 2-3 ετών, ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων που τελικά επιδρούν στο ΑΕΠ και την ανάπτυξη», ωστόσο σε επίπεδο επιχείρησης «παίρνει μία ανάσα για να πραγματοποιήσει παραγγελίες, να πληρώσει μισθοδοσίες, να έχει κεφάλαια κίνησης στο ταμείο».

Υπογράμμισε επίσης την μέριμνα που υπάρχει για κλάδους εκτός των νέων τεχνολογιών και των start-ups. «Έχουμε την εμπειρία της αγοράς και την γνώση των πραγματικών συνθηκών, πρέπει να είναι βασικό μέρος της στρατηγικής μας. Ήδη το προϊόν δανείων που έχει τεθεί στην αγορά δεν έχει κανέναν κλαδικό περιορισμό, μπορούν να χρηματοδοτηθούν όλοι οι κλάδοι και επιχειρήσεις, αρκεί να είναι μικρές ή μεσαίες», όπως τόνισε.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, επιπρόσθετα, «θα στοχεύσει με ειδικές δράσεις και ειδικά προγράμματα, όπως μικροπιστώσεις, και σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, αγρότες και νέους αγρότες … το σημαντικότερο, θα έχει μία δυναμική δομή, με την οποία θα αφουγκράζεται και διαμορφώνει μελέτες για τα πραγματικά κενά και ανάγκες στην αγορά, ώστε να δημιουργεί χρηματοδοτικά προϊόντα κατάλληλα για την κάθε κλαδική ανάγκη ή ομάδα», όπως τόνισε ο κ. Γεωργακάκης.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/607244163&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL