Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ / Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ: Σήμερα η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ / Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ: Σήμερα η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού

Σήμερα προχωρά η ΔΕΗ στην προκήρυξη της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη, με στόχο την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στις 5-8 Μαΐου.

Ειδικότερα, μετά τη σημερινή δημοσίευση της διεθνούς πρόσκλησης, μέχρι 15.3 θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι επενδυτές. Θα ακολουθήσουν για περίπου ένα μήνα συζητήσεις για την κατάρτιση της Σύμβασης Αγοραπωλησίας των Μετόχων (SPA), που θα οριστικοποιηθεί μια εβδομάδα μετά, στη συνέχεια θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές (5-6 ημέρες) και τέλος θα γίνει η συνολική επικύρωση από τη Βουλή βάσει της τροπολογίας του ΥΠΕΝ.

Το ανωτέρω χρονοδιάγραμμα γνωστοποίησε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης της επιχείρησης “Φωτίζοντας τη Γυναίκα”, ενόψει της σημερινής επετείου, τιμώντας τις εργαζόμενες του ομίλου.

Όπως τόνισε, "έχουμε αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτύχει η διαδικασία" και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανταπόκριση υποψηφίων επενδυτών. Ο ίδιος επέστρεψε προχθές από την Κίνα, όπου είχε ενημερωτικές συναντήσεις με στελέχη των εταιρειών China Energy και CMEC, ενώ επαφές είχε και με ρωσικές εταιρείες, αλλά και αμερικανική εταιρεία και πλέον αναμένονται οι απαντήσεις τους ενόψει του νέου διαγωνισμού. “Προσβλέπω σε όλους” επισήμανε και διευκρίνισε ότι “θα τους καλέσω όλους, παλαιούς και νέους, να συζητήσουμε τα δεδομένα”. Σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς το κλίμα έχει αλλάξει τελείως μετά τα νεότερα στοιχεία: Έχει ξεκαθαριστεί η μείωση του εργασιακού κόστους, υπάρχει ήδη προκοινοποίηση για τον μηχανισμό των ΑΔΙ κι αναμένεται απάντηση της Κομισιόν (ζητείται μια δήλωση προθέσεων -comfort letter- καθώς προφορικά φαίνεται να έχει πάρει “πράσινο” φως), ενώ για το θέμα της τιμής λιγνίτη από το ορυχείο Αχλάδας για τη Μελίτη τόνισε ότι θα λυθεί, καθώς πλέον η διαπραγμάτευση είναι σκληρή με τον ιδιώτη ιδιοκτήτη και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Πάντως, ανέφερε ότι θα γίνει αποτίμηση της αξίας των μονάδων, διευκρινίζοντας ότι η προηγούμενη αποτίμηση “δεν ήταν... πέτσινη” αλλά βάσει πραγματικών στοιχείων, καθώς και ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση και για τυχόν διευκολύνσεις -δεδομένου ότι η Κομισιόν απέρριψε τον μηχανισμό επιμερισμού κινδύνου, που περιλαμβανόταν στη νέα ελληνική πρόταση...

Ερωτηθείς περί αύξησης των τιμολογίων, επανέλαβε ότι οι εξωγενείς δαπάνες πιέζουν την κερδοφορία της ΔΕΗ, όμως δήλωσε πως “δεν ζητάμε τίποτα, υπάρχουν κι άλλες πηγές, τις οποίες εξετάζουμε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL