Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Διλήμματα και αντιθέσεις σε οικονομία και Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διλήμματα και αντιθέσεις σε οικονομία και Ευρώπη

Το κρίσιμο δίλημμα των επερχόμενων εκλογών, η οικονομία την επόμενη μέρα των Μνημονίων, η τεχνολογική πρόοδος στην περίοδο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα την περίοδο 2020-2030, αλλά και η Αναπτυξιακή Τράπεζα ήταν τα κυριότερα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της διαξαγωγής του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με την επίσημη έναρξη να πραγματοποιείται με ομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Στην τετραήμερη εκδήλωση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι θα συζητήσουν 80 θέματα καίριας σημασίας για την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις, ενώ σήμερα αναμένεται να απευθύνει ομιλία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πρ. Παυλόπουλος: Η «τεχνολογική ανεργία» δεν συνιστά νομοτελειακή παρενέργεια

Tη γεμάτη αντιφάσεις σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της, καθώς και την προσπάθεια εξισορρόπησης των θετικών και αρνητικών πλευρών της, ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 4ου Οικονομικού Forum των Δελφών στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Ο Πρ. Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του με θέμα "Από τη Βιομηχανική Επανάσταση στην Τεχνολογική Επανάσταση. Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος", επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις συνέπειες της "τεχνολογικής ανεργίας" για τον σύγχρονο άνθρωπο και τόνισε τις δικλίδες ασφαλείας έναντι των ραγδαίως μεταβαλλόμενων συνθηκών στην αγορά εργασίας και ευρύτερα στην κοινωνία.

Αναφερόμενος στα θύματα της κοινωνικής και οικονομικής αλλαγής που επιφέρουν τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, σημείωσε την απώλεια θέσεων εργασίας σε πολλούς τομείς απασχόλησης, οι οποίοι μας είναι εξαιρετικά οικείοι από το παρελθόν, γεγονός που διαμορφώνει ένα βαρύ κλίμα αβεβαιότητας και περιθωριοποίησης των μελών κάθε κοινωνικού συνόλου.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η «τεχνολογική ανεργία» δεν συνιστά νομοτελειακή παρενέργεια της τεχνολογικής προόδου, διότι τίποτα δεν μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε τα νέα αυτά μέσα με τέτοιο τρόπο, ώστε οι θέσεις εργασίας που χάνονται ν' αντικατασταθούν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, με νέες.

Ν. Βούτσης: Ενώπιόν μας η εποχή των τεράτων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στον ρόλο της Ευρώπης στη νέα εποχή. «Είναι κοινή συνείδηση πως η Ευρώπη, αν δεν έχει διαψεύσει, έχει συρρικνώσει τις προσδοκίες για ένα πρωταγωνιστικό ρόλο των λαών της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν εμφανιστεί» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που ξέσπασε αρχικά στις ΗΠΑ και πέρασε στη συνέχεια στην Ευρώπη ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε πως «σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης δεν υπήρχε, δεν συνομολογήθηκε ποτέ. Αντίθετα επιλέχθηκε για πρώτη φορά το ΔΝΤ». Με στόχο, όπως επεσήμανε, να εφαρμοστεί ο σκληρός κανόνας της γερμανικής έμπνευσης λιτότητας με πειραματικές αντικοινωνικές πολιτικές σε μικρότερες χώρες, κυρίως του Νότου.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκρουσε τον κώδωνα για το ότι «η εποχή των τεράτων βρίσκεται ενώπιόν μας». Χαρακτηριστικά σημείωσε πως μετά τις ευρωεκλογές, αν δεν υπάρξει συλλογική αφύπνιση για το μέγεθος της επικινδυνότητας, τότε θα έχει διαμορφωθεί μια αναπότρεπτη τάση που θα περιλαμβάνει ξενοφοβία, ομοφοβία, μισαλλοδοξία, εν τέλει ακροδεξιό λαϊκισμό. Παράλληλα επεσήμανε πως μία Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων θα έχει υπογράψει τη διάλυσή της.

Δ. Παπαδημούλης: Μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές

Την πεποίθηση πως «οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι ίσως οι πιο χρήσιμες στην ιστορία της Ε.Ε., γιατί από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί εάν η Ευρώπη θα προχωρήσει προς τα μπρος ή θα κάνει σημαντικά βήματα οπισθοδρόμησης» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σε πάνελ μαζί με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη με θέμα την Ευρώπη.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη αρέσει ολοένα και λιγότερο στους πολίτες της», κάτι το οποίο φαίνεται τόσο στη φθίνουσα συμμετοχή στις ευρωεκλογές όσο και στην αύξηση της δύναμης αυτών που θέλουν τη διάλυση της Ευρώπης. Παράλληλα στηλίτευσε το γεγονός πως η «λαϊκίστικη Ακροδεξιά έχει βάλει καθαρά στην ατζέντα της τη διάλυση της Ευρώπης, το να γυρίσουμε προς τα πίσω, στους εθνικισμούς» προσθέτοντας πως για να «αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους και αυτές τις προκλήσεις και για να ξαναγίνει πιο ελκυστική η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης στους πολίτες, πρέπει η Ευρώπη να τους προσφέρει αυτά που τους έχει υποσχεθεί στις ιδρυτικές συνθήκες». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο μέτωπο για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και του κινδύνου της διάλυσης της Ευρώπης.

Άνοιγμα Μεϊμαράκη

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε: “Προσέρχομαι σε αυτή την εκλογική μάχη για να εκφράσω τον μέσο Έλληνα, που είναι και Ευρωπαίος”. Μάλιστα, εξέφρασε την αφελή άποψη ότι είναι παρωχημένες οι διαχωριστικές γραμμές Αριστερά - Κέντρο - Δεξιά, διότι, όπως είπε, “υπάρχουν αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι φιλοευρωπαίοι”. Εκτίμησε επίσης ότι “με ανθρώπους της Αριστεράς μπορούμε να συνεννοηθούμε για μία Ευρώπη όπως τη θέλουμε, με ανθρώπους όπως ο κ. Παπαδημούλης” και χαρακτήρισε θετικό το ότι σοβαροί πολιτικοί που έχουν αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης θα βρίσκονται στην Ευρωβουλή απέναντι στα άκρα που θέλουν να διαλύσουν την Ε.Ε.

Κόντρα για Όρμπαν

Παπαδημούλης και Μεϊμαράκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τον... αγαπημένο της Ν.Δ. Βίκτορ Όρμπαν .“Το ΕΛΚ είναι επιζήμιο να έχει στις γραμμές του τον Όρμπαν, που μοιάζει περισσότερο με τον Σαλβίνι ή τη Λεπέν παρά με τον Γιούνκερ και τον Μεϊμαράκη” ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. “Γίνεται πολλή συζήτηση για τον Όρμπαν και τον Σαλβίνι και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γίνεται για τον Γιούνκερ και τη Μέρκελ, γιατί αυτή είναι η γραμμή που κυριαρχεί στο ΕΛΚ και θα το δούμε μετά τις ευρωεκλογές” απάντησε ο Ευ. Μεϊμαράκης.

"Δεν εντασσόμαστε στους Ευρωσοσιαλιστές"

Ο Δ. Παπαδημούλης διέψευσε την εκτίμηση του Ευ. Μεϊμαράκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενταχθεί στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Γ. Δραγασάκης: Τον Απρίλιο η ψήφιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας

"Θα είναι μια διαφορετική τράπεζα, θα μπαίνει εκεί που δεν μπαίνουν άλλες" τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνοντας πως με διαφάνεια, λογοδοσία και θέσπιση κριτηρίων αποδοτικότητας, ώστε να προσφέρει οικονομικό και κοινωνικό όφελος χωρίς να έχει κόκκινα δάνεια, θα αποφευχθεί η επανάληψη της περίπτωσης ΕΤΒΑ

Τον Απρίλιο αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο ίδιος εκτίμησε πως «θα είναι μια διαφορετική τράπεζα, θα μπαίνει εκεί που δεν μπαίνουν άλλες», εξασφαλίζοντας πόρους από διεθνείς συνεργασίες, ενώ οι κρίσιμοι παράγοντες λειτουργίας της θα είναι η σαφήνεια της αποστολής της, η διακυβέρνησή της με διαφάνεια και λογοδοσία και η θέσπιση κριτηρίων αποδοτικότητας, ώστε να προσφέρει οικονομικό και κοινωνικό όφελος, αλλά συγχρόνως να μην έχει κόκκινα δάνεια. «Με αυτές τις τρεις προτεραιότητες θα αποφύγουμε να εξελιχθεί σε μια νέα ΕΤΒΑ. Η ΕΤΒΑ υπέστη τις συνέπειες της πελατειακής λειτουργίας του κράτους και, αντί να εξυγιανθεί, ιδιωτικοποιήθηκε» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ακόμη τόνισε πως το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, θα ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέσα στον Απρίλιο καθώς, όπως είπε, υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση. «Αν και όταν ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό για την Αναπτυξιακή Τράπεζα το 2015 αντιμετωπίσαμε δυσπιστία και επιφυλάξεις, τώρα έχουμε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σημείωσε ακόμη ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργήσει με την ίδρυσή της. «Τα προγράμματα που τρέχουν ήδη και θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα αθροίζουν πόρους 5 δισ. ευρώ με την ίδρυση της τράπεζας, οι πόροι θα πολλαπλασιαστούν μέσω συνεργασιών με άλλους φορείς, όπως η ΕΙΒ και η EBRD, που ανοίγει υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ακόμη ότι αναζητείται χώρος που θα στεγάσει τη νέα τράπεζα και ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει και γραφείο στη Θεσσαλονίκη με στόχο να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας αλλά και τις διασυνοριακές επενδύσεις στα Βαλκάνια.

Χρηματοδοτήσεις 300 εκατ. σε έναν χρόνο

«Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ήδη εδώ» δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Αντώνης Γεωργακάκης σημειώνοντας ότι μέσω του ΕΤΕΑΝ μέσα σε έναν χρόνο δόθηκαν χρηματοδοτήσεις 300 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ.

Σαντεπί: Συνεργασία ελληνικής και γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Υπέρ της ίδρυσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας τάχθηκε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί, που σημείωσε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την υποστήριξη της οικονομίας και ειδικά στην Ελλάδα, όπου το 85% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες.

Καταληκτικά τόνισε πως κύρια πρόκληση για την Ελλάδα σήμερα είναι να καταπολεμήσει το brain drain και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα μας να στηρίξει αυτόν τον ανθρώπινο πλούτο.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ

Δ. Λιάκος: Κρίσιμη η κοινωνική συνοχή

Την ανάγκη ύπαρξης ενός ελάχιστου επιπέδου εθνικής συνεννόησης για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα σημείωσε από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος επισημαίνοντας ότι όλα αυτά που πρέπει να συζητηθούν δεν είναι θέμα ενός κόμματος, αλλά όλων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μετά από δέκα δύσκολα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα βίωσε κρίση σε όλα τα επίπεδα -πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, αξιών, παραγωγικού μοντέλου- με δραματικές συνέπειες, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα μέρα και πρέπει να τεθούν από κοινού στρατηγικοί στόχοι.

Έκανε δε λόγο για τρεις κυρίαρχες θεματικές. Η πρώτη είναι αυτή που αφορά την κοινωνική συνοχή, καθώς στη διάρκεια της κρίσης μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού φτωχοποιήθηκαν και περιθωριοποιήθηκαν. «Χωρίς όμως ενεργή κοινωνία, με συμμετοχή σε όλη αυτή τη διαδικασία για να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό, η προσπάθεια θα είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη» σημείωσε ο ίδιος.

Η δεύτερη θεματική αφορά, όπως είπε, το δίπτυχο "μεταρρυθμίσεις - ανάπτυξη". «Δεν είναι έργο ενός οι μεταρρυθμίσεις, αλλά έργο όλων. Υπάρχει όμως ένα βασικό πρόβλημα, ότι η έννοια των μεταρρυθμίσεων (στην Ελλάδα) δαιμονοποιήθηκε, γιατί πολλές φορές (μεταρρύθμιση) σημαίνει δημοσιονομικό μέτρο". Ως τρίτη θεματική ανέφερε την επίδραση του παγκόσμιου περιβάλλοντος.

ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ

Κ. Δουζίνας: Πρότυπο αντιμετώπισης ιστορικών αντιπαραθέσεων οι Πρέσπες

Ως πρότυπο για την αντιμετώπιση έντονων ιστορικών αντιπαραθέσεων στις διεθνείς σχέσεις μπορεί να λειτουργήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, επισήμανε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Κώστας Δουζίνας.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε το εξής σημαντικό: έδειξε πως σε μια σημαντική διεθνή διένεξη ο μόνος τρόπος να τη λύσεις είναι ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και την ταυτότητα του άλλου. Γι' αυτό δημιουργεί ένα πρότυπο, νομίζω, εκτός του ότι είναι η μόνη επιτυχία της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων 20 χρόνων, για το πώς μπορούν οι διεθνείς σχέσεις να προχωράνε εκεί όπου υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις, ιστορικές αντιπαραθέσεις στο παρελθόν και δίνει στην Ελλάδα ένα σημαντικότατο συμβολικό κεφάλαιο για μια χώρα που πέρασε μια τεράστια κρίση» σημείωσε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL