Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Αισιοδοξία για θετική έκβαση στις 11 Μαρτίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αισιοδοξία για θετική έκβαση στις 11 Μαρτίου

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι στην κυβέρνηση για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί κατά το Eurogroup της 11ης Μαρτίου και εφόσον ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Μετά και τη χθεσινή τελική συμφωνία με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση απέστειλε το τελικό κείμενο στους θεσμούς προκειμένου να “καλύψει” τις όποιες απορίες δημιουργήθηκαν. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και κατά τη διάρκεια του σημερινού EWG.

Ρητή αναφορά για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 250.000 ευρώ και για υπόλοιπο δανείου μέχρι 130.000 ευρώ από την ψήφιση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι την έναρξη της ηλεκτρονικής πύλης, η οποία θα υποδεχτεί τις αιτήσεις: σε αυτή τη συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες χθες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Το νέο πλαίσιο εστάλη χθες το βράδυ στους θεσμούς προκειμένου να “καλύψει” τις όποιες παρατηρήσεις είχαν κάνει μέσω της έκθεσης για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ενώ η κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει θετική ανταπόκριση. Ο χρόνος από την ψήφιση μέχρι την έναρξη της ηλεκτρονικής φόρμας του νέου πλαισίου προσδιορίζεται σε περίπου έναν μήνα.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ ο υφιστάμενος νόμος, σε ό,τι αφορά το άρθρο 9 περί προστασίας της πρώτης κατοικίας, λήγει σήμερα το βράδυ, 28 Φεβρουαρίου. Επομένως, από 1ης Μαρτίου δεν θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αποταθούν στον συγκεκριμένο νόμο, αλλά θα αναμένουν το νέο νομοθετικό κείμενο, το οποίο αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Μαρτίου. Για τον λόγο αυτό, κυβέρνηση και τράπεζες έχουν έρθει σε “συμφωνία κυρίων”, ούτως ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση πλειστηριασμού από τις τράπεζες.

Λεπτομέρειες απομένουν για τις 120 δόσεις

Οι τελευταίες -τεχνικές- λεπτομέρειες απομένουν για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η ρύθμιση θα προχωρήσει κανονικά στο πλαίσιο που έχει περιγράψει η ηγεσία του υπουργείου.

Επίσης, οι ίδιες πηγές, προφανώς απαντώντας και σε παρατηρήσεις των θεσμών, υποστηρίζουν ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών, κάτι που έχει γίνει γνωστό στους θεσμούς ως ελληνική θέση, προσθέτοντας ότι οι παρατηρήσεις των θεσμών κάθε φορά που ήταν στο τραπέζι μια ρύθμιση ήταν πάντα αυτού του τύπου.

Ακόμη, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πηγές του υπουργείου Εργασίας σημείωναν ότι η θέση της Κομισιόν είχε τεθεί στην ελληνική πλευρά και κατά την ενημέρωση που προηγήθηκε της απόφασης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση και πιστεύει ότι θα έχει θετική επίπτωση στην οικονομία και την απασχόληση λόγω της αύξησης ζήτησης και κατανάλωσης.

Από εκεί και πέρα, στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, τα στοιχεία Δεκεμβρίου έδειξαν ότι το Δημόσιο αύξησε τις πληρωμές και αναμένονται τα νεότερα για τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με τις αιτιάσεις της Κομισιόν για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αναμένεται η έναρξη ενός νέου διαγωνισμού.

Επίθεση ΥΠΟΙΚ στον Χ. Σταϊκούρα

Επίθεση στον τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Χρήστος Σταϊκούρας «για ακόμη μια φορά περιστρέφουν την πολιτική τους επιβίωση γύρω από σενάρια καταστροφολογίας».

«Εν προκειμένω, αναλώθηκαν σε μια επιλεκτική σταχυολόγηση σημείων κριτικής της δεύτερης μεταμνημονιακής έκθεσης της Ε.Ε., παρουσιάζοντάς τα ως ακόμη μια βερσιόν αδιεξόδου για τη χώρα» σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι προσθέτοντας: «Αγνοούν, προφανώς σκόπιμα, ότι σε οποιαδήποτε έκθεση οποιουδήποτε οργανισμού περιλαμβάνονται σημεία θετικά και σημεία κριτικής. Ένα είναι βέβαιο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κ. Σταϊκούρας και η παράταξή του μαθαίνουν είτε από τα λάθη τους είτε από τις κατ' επανάληψη αποτυχημένες προβλέψεις τους. Και αυτό το γεγονός στερεί τον δημόσιο διάλογο από ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο, που θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα».

Νωρίτερα, ο Χ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «δεύτερη, μεταπρογραμματική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγραμμάτων, αλλά, δυστυχώς, εντός αυστηρών μνημονιακών περιορισμών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL