Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αύξηση έως 25.000 ευρώ της εθνικής στήριξης προς τους γεωργούς

Με απόφαση Κομισιόν

Την αύξηση μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ της εθνικής στήριξης προς τους γεωργούς, στο πλαίσιο του καθεστώτος των λεγόμενων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανακοινώθηκε, αυξάνεται σημαντικά το ανώτατο όριο της εθνικής στήριξης προς τους γεωργούς, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, ιδίως σε περιόδους κρίσης και σε καταστάσεις που απαιτούν ταχεία αντίδραση από πλευράς δημόσιων Αρχών.

Ειδικότερα, το μέγιστο ποσό ενίσχυσης θα αυξηθεί από 15.000 σε 20.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση για περίοδο τριών ετών. Για να αποφευχθεί ενδεχόμενη στρέβλωση του ανταγωνισμού, κάθε χώρα της Ε.Ε. διαθέτει ένα μέγιστο εθνικό ποσό, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί. Κάθε ανώτατο εθνικό όριο θα καθορίζεται στο 1,25% της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της χώρας κατά την ίδια τριετή περίοδο (από 1% σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες). Πρόκειται για αύξηση του εθνικού ανώτατου ορίου κατά 25%.

Στην περίπτωση που μια χώρα δεν δαπανά πάνω από το 50% του συνολικού εθνικού κονδυλίου ενισχύσεων σε έναν συγκεκριμένο γεωργικό τομέα, μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά γεωργική εκμετάλλευση, στις 25.000 ευρώ και το μέγιστο εθνικό ποσό ενίσχυσης στο 1,5% της ετήσιας παραγωγής. Πρόκειται για αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 66% ανά γεωργό και του εθνικού ανώτατου ορίου κατά 50%.

Για τις χώρες που επιλέγουν αυτό το ανώτατο όριο οι νέοι κανόνες απαιτούν τη δημιουργία υποχρεωτικών κεντρικών μητρώων σε εθνικό επίπεδο.

Η έναρξη ισχύος των αυξημένων ανώτατων ορίων τοποθετείται στις 14 Μαρτίου και θα μπορούν να εφαρμόζονται αναδρομικά σε ενισχύσεις που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο