Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Εγκρίθηκαν οι υποχρεωτικές επενδύσεις, απορρίφθηκε το Mall
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκρίθηκαν οι υποχρεωτικές επενδύσεις, απορρίφθηκε το Mall

Σημαντικά νέα για το λιμάνι και την πόλη του Πειραιά φέρνει η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) καθώς ενέκρινε τις 11 υποχρεωτικές επενδύσεις που συμπεριλαμβάνονται στο master plan του ΟΛΠ, ύψους 293 εκ. ευρώ, απορρίπτοντας όμως την ανέγερση Mall και Logistic Center.

Το "φαραωνικό" σχέδιο της COSCO, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην πόλη, παίρνει επί της αρχής "κόκκινη κάρτα" από την ΕΣΑΛ, ωστόσο αναμένεται προσφυγή των Κινέζων στη διαιτησία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Πειραιά, ο αντιπεριφερειάρχης, ο Ν. Μπελαβίλας, ο εμπορικός συλλογος, το ΕΒΕΠ και άλλοι φορείς της πόλης και το λιμανιού έχουν αντιταχθεί στα σχέδια της COSCO. Στην απόφαση της ΕΣΑΛ υπάρχει ο όρος ότι κατά την υλοποίηση των έργων από τον ΟΛΠ - COSCO θα ληφθούν υπόψη όλες οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι υποχρεωτικές επενδύσεις που εγκρίθηκαν είναι: Επέκταση του επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας στη νότια ζώνη με την κατασκευή δύο νέων θέσεων ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς. Επισκευές στην προβλήτα Ι του ΟΛΠ. Μετατροπή της πενταγωνικής αποθήκης σε επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας, που θα μπορεί να εξυπηρετεί 900 άτομα. Υπόγεια οδική σύνδεση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων με τον χώρο πρώην ΟΔΔΥ. Βυθοκόρηση του κεντρικού λιμένα. Κατασκευή της νέας προβλήτας πετρελαιοειδών. Επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων (car terminal). Βελτίωση των υποδομών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Προμήθεια νέου εξοπλισμού. Έργα συντήρησης υποδομών σε ολόκληρο το λιμάνι.

Αναφορικά με το ζήτημα της επέκτασης ο Ν. Μπελαβίλας είχε σημειώσει ότι, όπως είναι σήμερα, θα κρύψει από τη θέα των εκατομμυρίων ταξιδιωτών και τον ορίζοντα του λιμανιού, ένα σημαντικό μνημείο που αποτελούσε πάντα σημείο αναφοράς εδώ και αιώνες, ως σημάδι της εισόδου του λιμανιού -το "ταφικό μνημείο Θεμιστοκλή".

"Η νότια επέκταση, αν αποδειχθεί η αναγκαιότητά της, δεν μπορεί να εξαφανίσει από τη θέα το μνημείο αυτό. Το λιμάνι περιβάλλεται από μία σειρά σημαντικά κτήρια και αρχαιότητες, το Κονώνειο τείχος, την ‘Παγόδα’, το Σιλό, τις Μόνιμες Κτιστές Δεξαμενές, τον Ταινιόδρομο Κράκαρη. Ο ΟΛΠ και η COSCO πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτά και να τους αποδίδουν τόσο τον σεβασμό όσο και τις χρήσεις που είναι συμβατές" ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL