Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Φ. Κουρμούσης: Είμαστε πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία, στόχος η επιδότηση ως και 100% του δανείου (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Κουρμούσης: Είμαστε πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία, στόχος η επιδότηση ως και 100% του δανείου (Video)

«Είμαστε πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία ώστε την επόμενη εβδομάδα να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα θέσει ένα πλαίσιο προστασίας χωρίς να χρειάζεται να πάει ο δανειολήπτης στο δικαστήριο» δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης αναφερόμενος στο νέο «νόμο Κατσέλη».https://www.youtube.com/embed/rkpWL-_dALM

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ1, στόχος είναι τα όρια που θα τεθούν και οι διαδικασίες που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο να καλύψουν το σύνολο των ευάλωτων νοικοκυριών (άνεργοι, συνταξιούχοι) και στη συνέχεια εφόσον το κράτος έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει σε επέκταση και να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες.

Ο Φ. Κουρμούσης σημείωσε ότι μπορεί για την Ελλάδα να είναι αυτονόητη η προστασία της πρώτης κατοικίας για αδύναμους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ευρώπη. «Η συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους ξεκίνησε από το να μην υπάρχει καθόλου προστασία και έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε ότι έχουμε καλύψει όλους τους ευάλωτους και να προσπαθούμε να καλύψουμε και παραπάνω» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση της δόσης από το κράτος, ο Φ. Κουρμούσης δήλωσε ότι «η ελληνική θέση είναι πως ο δανειολήπτης ανάλογα με το εισόδημα που έχει το κράτος θα καλύπτει τη διαφορά για να πληρώσει τα χρέη. Αν κάποιος είναι επί επτά χρόνια άνεργος το κράτος θα μπορεί να πληρώσει ακόμα και το σύνολο της δόσης», ανέφερε ως παράδειγμα. «Αν κάποιος έχει επαρκές εισόδημα το κράτος δεν θα πληρώσει τίποτα. Δεν υπάρχει μία επιδότηση για όλους. Η θέση μας είναι η επιδότηση να φτάσει ακόμα και στο 100%» δήλωσε, ωστόσο διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει κλείσει. Σε κάθε περίπτωση είπε, έχει συμφωνηθεί ότι η επιδότηση δε θα είναι οριζόντια στο 1/3 αλλά αναλόγως της οικονομικής δυνατότητας του πολίτη.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σημείωσε ότι μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα επανεξετάζεται η κατάσταση του δανειολήπτη με την πάροδο του χρόνου για να διαπιστωθεί αν στο μεσοδιάστημα αυξηθούν τα εισοδήματά του οπότε δεν χρειάζεται πλέον επιδότηση. Παράλληλα τόνισε ότι ο νόμος Κατσέλη θα εξακολουθήσει να υπάρχει, εκτός όμως του άρθρου 9 παρ. 2 που προβλέπει προστασία μετά τη δίκη για την πρώτη κατοικία σε περίπτωση που δεν πληρώνει τη δόση. «Κανένας που είναι πραγματικά επιλέξιμος δε πρόκειται να χάσει κάποιο δικαίωμα επιλέξιμο. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ο νόμος Κατσέλη θα συνεχίζει να υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι όποιος έχει κάνει αίτηση προστασίας, αυτή θα εξεταστεί με τα κριτήρια του νόμου που ίσχυε όταν έκανε την αίτηση. Το ποια θα είναι η διαδικασία ένταξης στην πλατφόρμα είναι υπό εξέταση, κατέληξε.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL