Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Η δύναμη των ανθρώπων της ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δύναμη των ανθρώπων της ΔΕΗ

Ειδικά κλιμάκια της ΔΕΗ “επί των χαλύβδινων πύργων” - Αύγουστος 1968

Στο ανθρώπινο δυναμικό της, που μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών στήριξε σε όλα τα επίπεδα το θεμελιώδες έργο του εξηλεκτρισμού της χώρας, είναι αφιερωμένο το συλλεκτικό ημερολόγιο της ΔΕΗ για το 2019.

Αντλώντας σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις δεκαετίες του 1950 του 1960 και του 1970 των εργαζόμενών της στην παραγωγή, στην κατασκευή, στην διοίκηση, από τις πρώτες διασυνδέσεις, από εγκαίνια και γιορτές, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη διάδοση και μεταφορά του πολύτιμου αγαθού του ηλεκτρισμού σε κάθε γωνιά της χώρας, το ημερολόγιο ξεδιπλώνει στιγμές από τη μακρόχρονη ιστορία της επιχείρησης, αλλά και της Ελλάδας.

Το τρίτο κατά σειρά συλλεκτικό ημερολόγιο της ΔΕΗ, υπό τον τίτλο “Με τη δύναμη των ανθρώπων μας”, μέσα από τις σελίδες του “παρακολουθεί” τους εργαζόμενους της επιχείρησης, καθώς εξακτινώνονται σε όλη την επικράτεια: από τα έγκατα της γης στα ύψη των πυλώνων, από τα γραφεία και τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών στα έρημα, δύσβατα ορεινά μονοπάτια και τις απόκρημνες χαράδρες. Τη συγγραφή και επιστημονική επιμέλεια του ημερολογίου ανέλαβε η ιστορικός Γεωργία Πανσεληνά, ενώ το εικονογραφικό υλικό αντλήθηκε από το πλούσιο ιστορικό αρχείο της ΔΕΗ.

Προλογίζοντας το ημερολόγιο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης επισημαίνει ότι είναι αφιερωμένο “στον μόχθο, στη δημιουργία και στη συνέπεια των ανθρώπων της, που εργάστηκαν για να καταστεί η ΔΕΗ η ηγέτιδα ενεργειακή δύναμη στη χώρα... Φόρος τιμής για εκείνους που σφυρηλάτησαν το στέρεο σύστημα αρχών, το αξιακό μας απόθεμα, που σήμερα αποτελεί το βασικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας και ακόμη το πολύτιμο εφόδιό της στις νέες συνθήκες, στους νέους ορίζοντες που ανοίγονται”.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες ξεδιπλώνουν μαζί με την πορεία του εξηλεκτρισμού της χώρας και ιστορίες του προσωπικού σε αλληλεπίδραση με τους κατοίκους των αστικών κέντρων αλλά και των ανθρώπων της υπαίθρου, όπως ο “δεινόσαυρος”, όπως αποκαλούσε το τεχνικό προσωπικό το ειδικό αυτόματο σύστημα για την προστασία του υδροηλεκτρικού σταθμού Άγρα, ή η λέξη... “σεξ” που χρησιμοποιούσαν ευρέως οι άνθρωποι των συνεργείων στις αρχές της δεκαετίας του 1960 σοκάροντας τους περίοικους, που, πάντως, αφορούσε τη συντομογραφία της λέξης “sectionalizers”, δηλαδή τους διακόπτες απομόνωσης, μια μέθοδο προστασίας των δικτύων που για πρώτη φορά εγκαταστάθηκε την περίοδο εκείνη στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αντλούνται πληροφορίες για τη σύνθεση του προσωπικού της επιχείρησης, όπως οι νέοι εργαζόμενοι, που προσελήφθησαν έφηβοι ακόμα και μεγάλωσαν μαζί με το ενεργειακό σύστημα, “εργάζονταν και μάθαιναν” αποκτώντας μοναδική τεχνογνωσία και εξειδίκευση, η απασχόληση γυναικών κατά παράδοση και κυρίως σε θέσεις διοικητικές, που διευρύνεται όσο προχωρά και η πανεπιστημιακή τους ένταξη και κατάρτιση σε μια επιχείρηση ανδροκρατούμενη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL