Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κριστίν Λαγκάρντ: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί η ανεργία των νέων στον Νότο

Την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για να μειωθεί η ανεργία των νέων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θεωρεί απαραίτητη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. "Η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα της ανεργίας των νέων μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και με λιγότερη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις στην καινοτομία" τόνισε η ίδια.

Μιλώντας σε δείπνο κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απαραίτητη ώστε τα εισοδήματα στα φτωχότερα μέλη της Ε.Ε. να συγκλίνουν με εκείνα των πλουσιότερων μελών.

Η επιτυχής σύγκλιση θα συμβάλει ώστε η Ένωση να αντιμετωπίσει αντιξοότητες όπως αυτή των λαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών κομμάτων, τις διαφωνίες επί της μεταναστευτικής πολιτικής και τις πιέσεις που ασκούνται στο παγκόσμιο εμπόριο, ανέφερε.

Κίνδυνος φτώχειας για το 25% των νέων

«Η επόμενη γενιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, που εξακολουθεί να υποφέρει από τα τραύματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναζητά ποιοτικές θέσεις εργασίας και ένα σταθερό μέλλον. Ένας στους τέσσερις νέους στην Ε.Ε. κινδυνεύει από τη φτώχεια. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτείται η ανανεωμένη δέσμευση για την κοινή ευημερία στην Ευρώπη.

Επομένως ο στόχος μας πρέπει να είναι ξεκάθαρος: η επανεκκίνηση της διαδικασίας σύγκλισης και η εξασφάλιση του διαμοιρασμού των καρπών της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το ευρωπαϊκό εγχείρημα» δήλωσε.

Από εκεί και πέρα η κ. Λαγκάρντ εξήρε τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που έχουν γίνει στην Πορτογαλία και που έδωσαν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους σε μόνιμες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, όπως είπε, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα επλήγησαν σφοδρότερα από την οικονομική κρίση σε σχέση με τα πλουσιότερα μέλη της Ε.Ε. όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Οι οικονομίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακάμψει, όμως τα ποσοστά ανεργίας των νέων παραμένουν υψηλά. Στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία το ποσοστό υπερβαίνει το 30% τη στιγμή που στη Γερμανία και την Ολλανδία είναι μικρότερο του 7%.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο