Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Σταύρος Αραχωβίτης: / Σταύρος Αραχωβίτης: Η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα των αγροτών, συζητά, δρομολογεί λύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρος Αραχωβίτης: / Σταύρος Αραχωβίτης: Η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα των αγροτών, συζητά, δρομολογεί λύσεις

Στις πρώτες παρεμβάσεις από τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτης κατά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός “ελπίζουμε ότι στον μεγαλύτερο βαθμό τα αιτήματα των αγροτών -δεν είναι μόνο αιτήματα των μπλόκων, είναι όλων των αγροτών- δρομολογούνται σιγά - σιγά. Ποτέ τα προβλήματα δεν τελειώνουν, ωστόσο είμαστε εδώ, αυτή η κυβέρνηση έχει τη διάθεση, έχει δείξει τη βούλησή της για εξεύρεση λύσεων, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί”.

Ο ίδιος τόνισε ότι δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, δεν έχουν επιλυθεί όλα, “ωστόσο αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά -σε μαραθώνιες συνεδριάσεις- και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις”.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν ήταν:

- Η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από τρίτες χώρες. Σκοπός είναι η απλοποίηση της διαδικασίας απασχόλησης εργατών γης από γειτονικές τρίτες χώρες (π.χ. Αλβανία).

- Η εισαγωγή της Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα”, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Σε ένα μήνα αναμένεται να βγει η προκήρυξη για τη νέα σχολική χρονιά. Ειδικότερα θα διανεμηθούν στους μαθητές: 153.000 μερίδες για το σχολικό έτος 2019-2020, 300.000 μερίδες για το σχολικό έτος 2020-2021 και 600.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2021-2022.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκε και η διανομή ΠΟΠ τοπικών τυριών (γραβιέρα κ.λπ.) μέσω του ΤΕΒΑ και των 52 συμπράξεων.

- Η μείωση του κόστους στα λιπάσματα και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα γεωργικά φάρμακα και τους σπόρους.

- Τέλη Δεκεμβρίου ψηφίστηκε τροπολογία που κατέστησε πιο λειτουργικό τον νόμο για την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων εντός 60 ημερών, ενώ υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στη χορήγηση ενισχύσεων de minimis, που μετά το γάλα και τα ροδάκινα θα επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL