Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σταύρος Αραχωβίτης: Η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα των αγροτών, συζητά, δρομολογεί λύσεις

Eurokinissi

Στις πρώτες παρεμβάσεις από τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτης κατά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός “ελπίζουμε ότι στον μεγαλύτερο βαθμό τα αιτήματα των αγροτών -δεν είναι μόνο αιτήματα των μπλόκων, είναι όλων των αγροτών- δρομολογούνται σιγά - σιγά. Ποτέ τα προβλήματα δεν τελειώνουν, ωστόσο είμαστε εδώ, αυτή η κυβέρνηση έχει τη διάθεση, έχει δείξει τη βούλησή της για εξεύρεση λύσεων, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί”.

Ο ίδιος τόνισε ότι δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, δεν έχουν επιλυθεί όλα, “ωστόσο αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά -σε μαραθώνιες συνεδριάσεις- και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις”.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν ήταν:

- Η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από τρίτες χώρες. Σκοπός είναι η απλοποίηση της διαδικασίας απασχόλησης εργατών γης από γειτονικές τρίτες χώρες (π.χ. Αλβανία).

- Η εισαγωγή της Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα”, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Σε ένα μήνα αναμένεται να βγει η προκήρυξη για τη νέα σχολική χρονιά. Ειδικότερα θα διανεμηθούν στους μαθητές: 153.000 μερίδες για το σχολικό έτος 2019-2020, 300.000 μερίδες για το σχολικό έτος 2020-2021 και 600.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2021-2022.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκε και η διανομή ΠΟΠ τοπικών τυριών (γραβιέρα κ.λπ.) μέσω του ΤΕΒΑ και των 52 συμπράξεων.

- Η μείωση του κόστους στα λιπάσματα και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα γεωργικά φάρμακα και τους σπόρους.

- Τέλη Δεκεμβρίου ψηφίστηκε τροπολογία που κατέστησε πιο λειτουργικό τον νόμο για την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων εντός 60 ημερών, ενώ υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στη χορήγηση ενισχύσεων de minimis, που μετά το γάλα και τα ροδάκινα θα επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Δείτε όλα τα σχόλια