Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
HSBC: Η επόμενη ελληνική έκδοση θα είναι με δεκαετές ομόλογο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

HSBC: Η επόμενη ελληνική έκδοση θα είναι με δεκαετές ομόλογο

Το επενδυτικό κλίμα της χώρας βελτιώνεται, για πρώτη φορά η Ελλάδα εμφανίζει ανάπτυξη για τρία συνεχόμενη έτη έπειτα από δεκαπέντε χρόνια, ενώ η επόμενη έκδοση ομολόγων αναμένεται να είναι με 10ετές! Τα παραπάνω υποστηρίζει η HSBC, σε σχετική της ανάλυση, την οποία έδωσε χθες στο “φως της δημοσιότητας”.

Όπως αναφέρει, το επενδυτικό κλίμα έναντι της Ελλάδας φαίνεται να... θερμαίνεται, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από τότε που ξέσπασε η κρίση στη χώρα. Ακόμη, αναφέρει πως η σταθερή ανάπτυξη και το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας θα στηρίξουν τις πιστωτικές αναβαθμίσεις και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να διευρύνει την επενδυτική της βάση, αν και τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου, η έλλειψη επενδύσεων και οι φετινές εκλογές παραμένουν πιθανοί λόγοι ανησυχίας.

Έξοδος στις αγορές

Την ίδια ώρα, σημειώνει πως η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να ξαναβγεί στις αγορές. Η υψηλή συμμετοχή του πραγματικό χρήματος στην έκδοση πενταετούς ομολόγου αυτόν τον μήνα υποδηλώνει πως οι επενδυτές ίσως «ξαναερωτεύονται» την Ελλάδα. Προκειμένου να διευρυνθεί περαιτέρω η επενδυτική βάση και να επανακαθιερωθεί ένα ορόσημο, η HSBC αναμένει πως θα υπάρξει έκδοση 10ετούς ομολόγου - που θα είναι η πρώτη από το PSI του 2012. Η Ελλάδα είναι ελκυστικά αποτιμημένη συγκριτικά με τα αναδυόμενα κράτη της ίδιας αξιολόγησης: τα επίπεδα των αποδόσεων μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλά μετά το ράλι του Ιανουαρίου, ωστόσο η HSBC αναμένει πως αυτό θα αντισταθμιστεί από το premium της νέας έκδοσης.

Τρία χρόνια ανάπτυξη

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την HSBC, το ελληνικό ΑΕΠ πιθανόν αυξήθηκε κατά 2,2% πέρυσι, αναμένει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2% το 2020, και θα είναι η πρώτη φορά έπειτα από δεκαπέντε χρόνια που η Ελλάδα εμφανίζει τρία συνεχόμενα έτη ανάπτυξη 2% και άνω. Ακόμα και αν η δυναμική της ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί κάπως τελευταία, μέχρι στιγμής η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανεπηρέαστη από την επιβράδυνση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL