Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Οι δράσεις μείωσης του κόστους παραγωγής στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δράσεις μείωσης του κόστους παραγωγής στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης

Στις δράσεις μείωσης του κόστους παραγωγής που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, είτε έχουν δρομολογηθεί είτε επίκεινται, αντιμετωπίζοντας τον πυρήνα των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Αραχωβίτης στη μαραθώνια συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Η σύσκεψη, υπό τον υπουργό, στην οποία συμμετείχαν η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ο. Τελιγιορίδου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος, η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τ. Πετρόπουλος και αντιπροσωπεία των αγροτών των μπλόκων αποτελούμενη από 16 άτομα διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες.

Υποδεχόμενος κατά τις 7 μ.μ. την αντιπροσωπεία των αγροτών ο υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "το μοντέλο που θέλουμε είναι βασισμένο στην πρωτογενή παραγωγή, γιατί τα μοντέλα τα οποία εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν βασισμένα στην παροχή υπηρεσιών και στις άυλες επενδύσεις και στην πραγματικότητα έφεραν μια πλασματική ανάπτυξη, η οποία οδήγησε στη χρεοκοπία και στα Μνημόνια, που όλοι τα βιώσαμε".

Στο τραπέζι τέθηκαν περί τα 22 ζητήματα - αιτήματα από την πλευρά των αγροτών, στα οποία υπήρξε συζήτηση σημείο προς σημείο, ενώ δεν έλειψε η ένταση σε κάποιες στιγμές με υψηλούς τόνους, αλλά και αποχώρηση ορισμένων εκ των εκπροσώπων των αγροτών. Έντονες φαίνεται πως ήταν οι πιέσεις από πλευράς αγροτών για πιο “χειροπιαστές” ενισχύσεις, με ιδιαίτερη έμφαση σε ελαφρύνσεις σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης, κάτι για το οποίο, πάντως, στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα. Ο υπουργός είχε άλλωστε επισημάνει μια μέρα πριν τη συνάντηση με τους αγρότες των μπλόκων ότι “δεν υπάρχει η λογική να τους δώσουμε κάτι για να φύγουν”, αλλά ότι θα υπάρξει απλή και ειλικρινής συζήτηση για όλα τα θέματα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός τα μεσάνυχτα, όταν ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, η παρούσα κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα των αγροτών και προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει, καθιστώντας σαφές ότι τόσο οι συζητήσεις όσο και οι πρωτοβουλίες από τη μεριά του υπουργείου συνεχίζονται.

Αναφέρθηκε στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν τους εργάτες γης από τρίτες χώρες, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τους σπόρους, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ενισχύσεις de minimis που επεκτείνονται και σε άλλα προϊόντα, την υλοποίηση της δυνατότητας χορήγησης μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ καθώς και τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ τα θέματα με τους δασικούς χάρτες έχουν επιλυθεί στις περισσότερες περιοχές.

Ανακοίνωσε δε την εισαγωγή της φέτας ΠΟΠ στα σχολεία της χώρας με ποσότητες που φέτος θα ανέλθουν σε 153.000 κιλά, το 2020 σε 300.000 και το 2021 σε 600.000.

Θύμισε ότι ήδη από πέρσι η κυβέρνηση θέσπισε το ακατάσχετο, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και την εξόφληση των παραγωγών σε διάστημα έως 60 ημέρες.

Το κύριο ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο παραμένει το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι πολυπαραγοντικό και θα αναληφθεί μια δέσμη μέτρων όλο το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στις ελληνικές συνθήκες καλλιέργειας.

Ο υπουργός είχε ήδη προϊδεάσει για κινήσεις σε ορισμένα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο από τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τη συμμετοχή του Σ. Φάμελλου με τους αγρότες από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, στο πλαίσιο των διαρκών επαφών του με εκπροσώπους όλου του αγροτικού κόσμου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία που θα υπάρξει τις αμέσως επόμενες ημέρες όσον αφορά στο αγροτικό ρεύμα στις γεωτρήσεις, όπου το βασικό πρόβλημα είναι οι ρυθμίσεις που κάνουν οι παραγωγοί, αλλά λόγω της ροής της καλλιέργειας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μία ή δύο δόσεις και χάνεται η ρύθμιση. Έτσι, άμεσα θα υπάρξει συνάντηση τόσο με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και με τον πρόεδρο της ΔΕΗ ώστε να εξεταστεί ο τρόπος -“έχουμε και συγκεκριμένη πρόταση” όπως είπε ο υπουργός- με τον οποίο θα διασφαλιστεί ότι για την απώλεια μίας ή δύο δόσεων ή ενός μικρού αριθμού δόσεων δεν θα καταπίπτει η ρύθμιση.

Σε σχέση με το ζήτημα της ενέργειας συζητήθηκε και η δυνατότητα μείωσης του κόστους ακόμα και κάτω από το 50% μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες. Μάλιστα, εντός του 2019 θα υπάρξει από το ΥΠΕΝ πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων της τάξης των 15 εκατ. από το ΕΣΠΑ.

Επίσης, το επόμενο διάστημα έρχεται ένας νόμος από το υπουργείο για τον συνδικαλισμό των αγροτών που θα επιλύει ταυτόχρονα και ζητήματα συνεταιρισμών, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει και άλλη κινητροδότηση για τη συμμετοχή των αγροτών στα συνεργατικά σχήματα.

Για τον ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) στα αγροτεμάχια διευκρινίστηκε από τον υπουργό ότι και φέτος θα ενέχει τη θέση πληροφοριακού στοιχείου και τα αγροτεμάχια θα δηλώνονται και θα υπάρχουν κανονικά στο ΟΣΔΕ εφόσον δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία.

Δασικοί χάρτες

Από την πλευρά του, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τους δασικούς χάρτες:

- Πρώτα απ' όλα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει οποιαδήποτε επιδότηση από τους δασικούς χάρτες, κάτι που είχε δηλωθεί εξαρχής, όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια.

- Όσον αφορά τα ζητήματα των αντιρρήσεων, των πρόδηλων σφαλμάτων, των διοικητικών πράξεων της διοίκησης που ήδη έχουν προηγηθεί, δεν θα υπάρχει αμφισβήτηση και θα επιταχυνθεί η αποστολή στοιχείων, όπως και για τα εκχερσωμένα, τροποποιημένα αγροτεμάχια, αλλά και της δασικής χρήσης που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία των επιδοτήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL