Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τέλος καπνιζόντων: Ποιοι, πότε και τι ποσό καταβάλλουν

EUROKINISSI

Οδηγίες και διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για γενικές και ειδικές περιπτώσεις

Έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους καταβάλλεται το τέλος νόμιμης λειτουργίας του χώρου καπνιζόντων για το επόμενο έτος, με το ποσό να ανέρχεται σε 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Διευκρινίσεις και οδηγίες προς τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημιοσίων Εσόδων αναφορικά με την επιβολή και την απόδοση του τέλους έδωσε η διοίκηση της ΑΑΔΕ με σχετική εγκύκλιο (Ε.2029/2019) όπου κοινοποιείται η κοινή απόφαση Γ.Π. / Δ2β/οικ. 2986/14-01-2019 των υπουργών Οικονομικών και Υγείας (ΦΕΚ Β΄103/24.1.2019) προκειμένου να εφαρμοστεί αυτή ως προς το σκέλος που τις αφορά.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο επισημαίνονται τα εξής:

* Το τέλος καπνιζόντων είναι ετήσιο, ύψους 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του χώρου που λειτουργεί ως χώρος καπνιζόντων.

* Το τέλος αποδίδεται από τους υπόχρεους στην εφορία με την υποβολή δήλωσης (ως παράρτημα) άπαξ ετησίως, έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου για τη νόμιμη λειτουργία του χώρου καπνιζόντων για το επόμενο έτος. Όσες επιχειρήσεις δημιουργούν για πρώτη φορά χώρους καπνιζόντων μετά την προθεσμία αυτή, οφείλουν να καταβάλλουν το αναλογούν τέλος πριν από την έναρξη λειτουργίας των χώρων.

* Η λειτουργία του χώρου καπνιζόντων ξεκινά με την καταβολή του τέλους καπνιζόντων και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του έτους για το οποίο έχει καταβληθεί, με την απόδειξη καταβολής να αποτελεί απόδειξη λειτουργίας χώρου καπνιζόντων και αυτήν ο υπόχρεος οφείλει να επιδεικνύει, μαζί με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος, σε κάθε έλεγχο.

* Ειδικά στις περιπτώσεις νόμιμης λειτουργία του χώρου καπνιζόντων για το 2019, όσοι έχουν ήδη προβεί πριν την 24η Ιανουαρίου στην ανανέωση λειτουργίας του χώρου καπνιζόντων για την περίοδο από 1.7.2018 έως 30.6.2019 με την καταβολή τέλους, θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση έως την 31.03.2019 και να καταβάλουν το μισό του αναλογούντος ετήσιου τέλους.

* Περαιτέρω, οι υπόχρεοι που κάνουν έναρξη λειτουργίας χώρου καπνιζόντων μετά την 24η Ιανουαρίου και εντός του 2019 υπολογίζουν και καταβάλλουν το μισό του αναλογούντος τέλους.

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απόψε στο Σύνταγμα

Σήμερα η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος θα στείλουν ένα μεγάλο μήνυμα από την πλατεία Συντάγματος. Ένα μήνυμα συσπείρωσης και αγώνα για την Ελλάδα των πολλών. Για την Ελλάδα της δημοκρατίας, της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο