Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Δύο ταχύτητες και τρία κριτήρια για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο ταχύτητες και τρία κριτήρια για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Σε δανειολήπτες δύο ταχυτήτων απευθύνεται το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες. Η πρώτη κατηγορία θα αφορά όσους θα λάβουν ρύθμιση δανείου και η δεύτερη εκείνους οι οποίοι θα λάβουν ρύθμιση δανείου, αλλά και επιδότηση αποπληρωμής από το Ελληνικό Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο για τα περιουσιακά όσο και για τα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να είναι διαφορετικά τα όρια ένταξης. Παράλληλα, στην πρώτη κατηγορία αναμένεται να τεθεί και σχετικό κριτήριο υπολοίπου δανείου, ενώ το τελικό κείμενο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Η χρυσή τομή θα βρεθεί. Κανένας ανήμπορος πολίτης δεν θα χάσει την πρώτη του κατοικία και ταυτόχρονα θα διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν προβλήματα» είπε στον Αlpha 989 το μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σκορίνης. Τόνισε μάλιστα πως πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Η Ν.Δ. άλλη μια φορά λέει τα δικά της. Τέσσερα χρόνια επαναλαμβάνεται η ίδια επωδός χωρίς επιτυχία» είπε ο υπεύθυνος Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική της Ν.Δ.

Μέριμνα για μικροεμπόρους

Επίσης, ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσους έχουν δικαίωμα υπαγωγής στον νόμο και οι έχοντες πτωχευτικό δικαίωμα (έμποροι και επαγγελματίες) για όλα τα δάνεια λιανικής (ακόμη, δηλαδή, και για τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια) τα οποία έχουν προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Βασική παράμετρος για το νέο πλαίσιο είναι η λειτουργία της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η πλατφόρμα θα δημιουργηθεί κατά το πρότυπο αυτής του εξωδικαστικού μηχανισμού που λειτουργεί σήμερα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το νέο σχήμα

Το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» (ακόμη και κεφαλαίου), ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης έως και 20 ετών (και όχι 25 τελικά), ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης θα ρυθμίζεται μεταξύ 2%-4%.

Το ζήτημα λοιπόν είναι ποια θα είναι η αξία της πρώτης κατοικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα προστατεύεται από πλειστηριασμούς η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο, ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα. Η κυβερνητική στόχευση είναι στο να τεθεί ένα ενιαίο άνω όριο μεταξύ 200.000 έως 250.000 ευρώ, ούτως ώστε να εντάσσονται όσοι είναι μέσα στα όρια αυτά. Συνεπώς, το βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνει κλίμακες. Ωστόσο, αν επιλεγεί... κλιμακωτό σενάριο, η κυβέρνηση συζητά τη μείωση των σημερινών ορίων του νόμου κατά 30.000 ευρώ έκαστο.

Ωστόσο, αναμένεται να τεθεί και όριο υπολοίπου δανείου. Κριτήριο για να προστατεύεται η πρώτη κατοικία κάποιου δανειολήπτη δεν θα είναι μόνο η αντικειμενική αξία, αλλά και το υπόλοιπο του δανείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να εφαρμόσει άνω όριο υπολοίπου δανείου μεταξύ 120.000 και 150.000 ευρώ.

Επίσης, θα υπάρξει εισοδηματικό όριο και στην περίπτωση της "οριζόντιας" λύσης κριτηρίων, αναμένεται να τεθεί το ετήσιο εισόδημα κοντά στις 35.000 ευρώ.

Η δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών, με διαφορετικά κριτήρια ένταξης, είναι εκείνη που θα λαμβάνει το λεγόμενο στεγαστικό επίδομα. Στην περίπτωση αυτή, το Δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης. Από την πλευρά του Δημοσίου θα υπάρχει επιδότηση της µηνιαίας δόσης του δανείου για τα ευάλωτα οικονοµικά νοικοκυριά σε ποσοστό που φέρεται ότι θα φτάνει το 1/3 του ποσού, ενώ για το 2019 το συνολικό κονδύλι θα ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να βρεθούν ακόμη 40 εκατ. και το συνολικό κονδύλι να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τα κριτήρια ένταξης στην επιδότηση δανείου δεν υπάρχει τελική απόφαση. Πάντως, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το 2016 προστέθηκε μια διάταξη στον Νόμο Κατσέλη η οποία προέβλεπε την επιδότηση της μηνιαίας δόσης, όπως αυτή θα οριζόταν από το δικαστήριο, από το Δημόσιο.

Η επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο προβλέπεται όταν η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.

Φ. Κουρμούσης: Σε διαδικασία αίτησης στον εξωδικαστικό 59.000 επειχειρήσεις

«Χίλιες εξακόσιες επιχειρήσεις ρύθμισαν τα χρέη τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών» ανέφερε μιλώντας σε μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, ενώ υπογράμμισε ότι ήδη έχουν κάνει αίτηση για να ρυθμίσουν τα χρέη τους 6.500 επιχειρήσεις και άλλες 59.000 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την αίτηση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που έγιναν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών μετά την ψήφιση διατάξεων, τον Δεκέμβριο, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους πολλοί περισσότεροι οφειλέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL