Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ / Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ: Έληξε χθες ο διαγωνισμός για την αποεπένδυση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ / Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ: Έληξε χθες ο διαγωνισμός για την αποεπένδυση

Με την κατάθεση δύο φακέλων από ισάριθμα επενδυτικά σχήματα, εκ των οποίων μόνο το ένα συμμετέχει στο επόμενο βήμα, της βελτίωσης της οικονομικής προσφοράς, με βάση την τυπική διαδικασία, έληξε χθες ο διαγωνισμός για την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή τελευταία ημέρα για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές κατατέθηκε μια προσφορά από τον όμιλο Μυτιληναίου, μόνο για τις μονάδες της Μελίτης, και “μια προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετόχων” από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την τσεχική SEV.EN ENERGY για όλες τις μονάδες (Μελίτης και Μεγαλόπολης).

Η τελευταία με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι αποφάσισε να μην υποβάλει δεσμευτική προσφορά για τη διαδικασία αποεπένδυσης με βάση τις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετόχων που ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ, αλλά υπέβαλε την ανωτέρω πρόταση, που περιλαμβάνει στην ουσία τους δικούς της όρους για συμμετοχή, θεωρώντας ότι “μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής”.

Προφανώς η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς δεν είναι συμβατή με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας δημιουργώντας συνθήκες συμμετοχής χωρίς ίσους όρους κι ως εκ τούτου δεν μπορεί να εγκριθεί και να προχωρήσει σε επόμενη φάση.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, έχει ζητηθεί βελτίωση των προσφορών -στην ουσία της μιας συμβατής προσφοράς-, την οποία και θα αξιολογήσει πλέον το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στη συνεδρίασή του, την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου.

Με δεδομένο πάντως ότι η μια πρόταση βρίσκεται εκτός διαδικασίας, ενώ για την άλλη έχει άμεσα ζητηθεί βελτίωση προσφοράς, ουσιαστικά καθίσταται σαφές ότι ακόμα και στη μία που “στέκεται” βάσει των όρων του διαγωνισμού το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό.

Πλέον δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να ακυρωθεί, εφόσον δεν ανταποκρίνεται στους όρους και στην αξία των μονάδων, όπως έχει προσδιοριστεί από ειδικό αξιολογητή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) που ελέγχει την υπόθεση της συμμόρφωσης της χώρας μας προς την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για το θέμα της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στο εγχώριο λιγνιτικό δυναμικό - για την άρση της οποίας και αποφασίστηκε και η αποεπένδυση σε ποσοστό 40%. Σημειώνεται ότι, βάσει του σχετικού κανονισμού δικαίωμα να προκηρύξει νέο διαγωνισμό έχει η DG Comp και μάλιστα χωρίς “κατώφλι” (κατώτατο όριο) στο προσφερόμενο τίμημα.

Δεν συζητείται η αναβίωση σεναρίων

Σε κάθε περίπτωση, δεν συζητείται η αναβίωση σεναρίων που αφορούν πώληση “ελκυστικών πακέτων” για επενδυτές, είτε τύπου “μικρής ΔΕΗ” σχέδιο που υπηρέτησαν και υπηρετούν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και ακύρωσε η σημερινή κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, που εποφθαλμιούν εδώ και χρόνια διάφοροι εγχώριοι “παίκτες” της αγοράς ηλεκτρισμού, την πώληση των οποίων έχει αποκλείσει εξαρχής το ΥΠΕΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL