Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
"Πράσινο" χαρτοφυλάκιο ισχύος 503 MW
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο" χαρτοφυλάκιο ισχύος 503 MW

Με συνολικά 31 έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε εξέλιξη, που θα βρίσκονται έως το 2022 σε πλήρη λειτουργία, η ΔΕΗ δημιουργεί το δικό της σημαντικό χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ, αλλάζοντας σελίδα στην ιστορία της και θέτοντας τις βάσεις για τη μετεξέλιξή της σε έναν ισχυρό “παίκτη” και σε αυτό το δυναμικό πεδίο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα της ΔΕΗ για τα 31 έργα, που αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη ισχύ 503 MW και σε κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 583 εκατ. ευρώ, αναπτύσσεται στη βάση τεσσάρων αξόνων: α) 18 έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, β) 4 έργα από παλιές συμβάσεις υπό ολοκλήρωση, γ) 7 έργα που υπόκεινται σε δημοπρασίες (ΑΠΕ), δ) 2 έργα σε γεωθερμία και βιομάζα.

Tα έργα αυτά στην ουσία συνιστούν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, καθώς πρόκειται για projects δικά της, που ανήκουν στην επιχείρηση (περιλαμβανομένου και του 49% που θα κατέχει η ΔΕΗ στα έργα της γεωθερμίας και της βιομάζας). Στην κατεύθυνση αυτή στρατηγικού χαρακτήρα είναι η απόφαση απορρόφησης από τη ΔΕΗ της κατά 100% θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μετουσιώνοντας τον βασικό πλέον στόχο της “στροφής” της επιχείρησης προς τις ΑΠΕ, που σταδιακά θα πρωταγωνιστήσουν στην ηλεκτροπαραγωγή.

Μάλιστα, πλέον των ανωτέρω, η ΔΕΗ έχει υποβάλει αιτήσεις και για διάφορα άλλα έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.000 MW, εκ των οποίων 400 MW αφορούν την περίοδο έως το 2022.

Με αυτά τα δεδομένα, η πρόβλεψη του επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη για δεκαπενταπλασιασμό της ισχύος από ΑΠΕ έως το 2030 έναντι της υφιστάμενης (153 MW) ίσως τελικά αποδειχθεί εξαιρετικά μετριοπαθής...

"Πακέτο" 18 έργων

Σταδιακά το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται 18 έργα ΑΠΕ (14 αιολικά πάρκα και 4 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί), εγκατεστημένης ισχύος 86,58 ΜW, συνολικού προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ περίπου, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Μέσω του σημαντικού αυτού προγράμματος, η ΔΕΗ ανανεώνει το παλιό δυναμικό της και επενδύει σε νέα αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Από τα 18 τα 11 είναι “παλιά” έργα. Ουσιαστικά, γίνεται ριζική ανακατασκευή (re-powering), δηλαδή πραγματοποιούνται πλήρης αποξήλωση των παλιών εγκαταστάσεων, συνοδά έργα -εφόσον χρειάζονται- καθώς και εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικών, σύγχρονης τεχνολογίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και δύο παλιά, μικρά υδροηλεκτρικά, στον Λούρο Πρέβεζας και στο Βέρμιο Ημαθίας, τα οποία “μετρούν” τουλάχιστον 65 και 73 χρόνια ζωής αντίστοιχα από την κατασκευή τους...

Τα υπόλοιπα 7 έργα (5 αιολικά και 2 μικρά υδροηλεκτρικά) αποτελούν νέα projects.

Παλιές συμβάσεις

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει και στην επανενεργοποίηση τεσσάρων έργων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 12,25 MW, για τα οποία υπάρχουν “παλιές” συμβάσεις, αλλά είχαν για διάφορους λόγους “παγώσει” και πλέον ολοκληρώνεται η κατασκευή τους.

Πρόκειται για τρία αιολικά πάρκα, στη Σίφνο (θέση “Τραγουδιστής”, 1,80 MW), στη Σάμο (“Πυθαγόρειο ΙΙ”, 0,90 MW) και στην Κρήτη (“Κοπρινό”, 2,70 MW), καθώς και για το εμβληματικό υβριδικό ενεργειακό έργο (συνδυασμός αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας) στην Ικαρία (6,85 MW). Οι εγκαταστάσεις του υβριδικού έργου στην Ικαρία περιλαμβάνουν ένα αιολικό πάρκο στη θέση Στραβοκουντούρα, δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις θέσεις Προεσπέρα και Κάτω Προεσπέρα, δύο δεξαμενές νερού και ένα αντλιοστάσιο.

Όπως ανήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, εντός του Μαρτίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το υβριδικό έργο της Ικαρίας. Τα υπόλοιπα τρία έργα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019.

Έργα μέσω δημοπρασιών ΑΠΕ

Στο πεδίο των projects που συνδέονται με τις νέες, ανταγωνιστικές διαδικασίες, τις δημοπρασίες που διενεργεί η ΡΑΕ για την υποβολή προσφορών για έργα ΑΠΕ (αιολικά/φωτοβολταϊκά) η ΔΕΗ συμμετέχει με 7 νέα έργα: 4 φωτοβολταϊκά (σε Κοζάνη, δυτική Μακεδονία, Αγρίνιο) και 3 αιολικά (Ροδόπη, Άνδρος, Πέλλα), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 380,98 MW.

Αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά αναμένεται η διαγωνιστική διαδικασία για την Κοζάνη πιθανότατα τον Απρίλιο, ενώ για τα υπόλοιπα τρία έργα η ΔΕΗ συμμετείχε στη δημοπρασία του Δεκεμβρίου 2018, που όμως ματαιώθηκε. Η αρχή προχώρησε τον Δεκέμβριο σε ματαίωση της διαδικασίας “για λόγους δημοσίου συμφέροντος και στρέβλωσης του ανταγωνισμού”, που σχετίζονται με άλλον συμμετέχοντα και φαίνεται πως ανέδειξαν ένα ρυθμιστικό κενό στη διενέργεια των δημοπρασιών. Πλέον, η ΔΕΗ βρίσκεται εν αναμονή σχετικών αποφάσεων της ΡΑΕ.

Γεωθερμία - Βιομάζα

Στις δύο αυτές κατηγορίες, της ενέργειας βιομάζας και της γεωθερμικής ενέργειας, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην κατασκευή ισάριθμων έργων με στρατηγικούς εταίρους, συμμετέχοντας με 49% στα εταιρικά σχήματα που θα δημιουργηθούν προκειμένου να “μοιράσει” το κόστος αλλά και το ρίσκο δεδομένου ότι πρόκειται για νέα πεδία δραστηριοτήτων. Τα δύο έργα -στο “μερίδιο” που αντιστοιχεί στη ΔΕΗ- θα αποφέρουν συνολικά εγκατεστημένη ισχύ 23,52 MW (11,27 MW από γεωθερμική ενέργεια και 12,25 MW από ενέργεια βιομάζας).

Το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή του στρατηγικού εταίρου που θα συμμετάσχει (με 51%) στην εγκατάσταση γεωθερμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής σε τέσσερις μισθωμένες γεωθερμικές περιοχές: Μέθανα, Λέσβος, Νίσυρος και στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου - Κιμώλου - Πολυαίγου και πλέον αναμένεται η σύσταση της κοινής εταιρείας.

Παράλληλα, η ΔΕΗ προχωρά στην ανάπτυξη μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο Φλώρινας για την παραγωγή ανανεώσιμης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού εταίρου, με τη συμμετοχή 12 εταιρειών, ενώ ταυτόχρονα η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL