Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
"Κλείνουν" οι εκκρεμότητες μέχρι 27 Φεβρουαρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κλείνουν" οι εκκρεμότητες μέχρι 27 Φεβρουαρίου

Με ορίζοντα την 27η Φεβρουαρίου εργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης και την υλοποίηση των δεκαέξι δράσεων προκειμένου το Eurogroup της 11ης Μαρτίου να εγκρίνει την εκταμίευση της πρώτης δόσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές ευρωπαϊκές τράπεζες (ANFAs και SNPs) και ανέρχεται στα 644 εκατ. ευρώ. Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης μέχρι τις αρχές Μαρτίου...

Ένα από τα δεκαέξι ζητήματα, ιδιαιτέρως σημαντικό, είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων και το διάδοχο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη. Τις 120 δόσεις θα περιλαμβάνει το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη - Σταθάκη για τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων ως ξεχωριστό πλαίσιο για τις εφορίες θα έρθει προς το καλοκαίρι. Ωστόσο, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να τονιστεί ότι το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία δεν θα περιλαμβάνει μόνο το χρέος του στεγαστικού προς τις τράπεζες, αλλά και τα χρέη προς τα ταμεία και την εφορία! Πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών σε σχέση με τα όρια μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει μπροστά της αρκετό έργο μέχρι την υλοποίηση των δεκαέξι δεσμεύσεων και θα απαιτηθούν συνεννοήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Ψήφος εμπιστοσύνης από Moody's

Η επάνοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων τον Ιανουάριο με μία έκδοση 2,5 δισ. ευρώ είναι πιστωτικά θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα στη βαθμίδα B3 με θετικές προοπτικές.

«Ήταν η πρώτη έκδοση χρέους της Ελλάδας εκτός προγράμματος μετά από σχεδόν μια δεκαετία κατά την οποία βασιζόταν σε χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ» έγραψε ο αναλυτής του οίκου Μιχαήλ Μιχαηλόπουλος σε σημείωμα προς τους πελάτες, για να προσθέσει πως «η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι θετική για το αξιόχρεο, καθώς αντανακλά τη βελτιούμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών και ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην πλήρη χρηματοδότησή της από τις αγορές».

Η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι πιστωτικά θετική, καθώς αντανακλά τη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και ανοίγει τον δρόμο ώστε η χώρα να επιστρέψει πλήρως στη χρηματοδότηση από την αγορά, τονίζει η Moody’s.

Ασφάλεια το "μαξιλάρι"

Όπως εκτιμά, με τη στήριξη ενός σημαντικού κεφαλαιακού «μαξιλαριού» ύψους περίπου 26,5 δισ. ευρώ (13,8% του ΑΕΠ) και την ισχυρή στήριξη των πιστωτών της Ευρωζώνης όπως φάνηκε από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις κεφαλαιαγορές.

Σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ, σημειώνει η Moody’s, οι fund managers, που τυπικά είναι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές, αγόρασαν το μεγαλύτερο μερίδιο του ομολόγου.

Η απόδοση στη νέα έκδοση πενταετούς ομολόγου κάνει το κόστος δανεισμού της χώρας ανάλογο με αυτό της Κύπρου, όταν η χώρα βγήκε από το δικό της πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2016, αλλά είναι υψηλότερο της Πορτογαλίας κατά τα δικά της πρώτα βήματα μετά το Μνημόνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL