Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Πρώτο δείγμα μεταμνημονιακής εξόδου θετικό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτο δείγμα μεταμνημονιακής εξόδου θετικό!

Το πρώτο δείγμα καταγράφεται ως θετικό. Το ελληνικό Δημόσιο πραγματοποίησε την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές, εκδίδοντας πενταετές ομόλογο, προκειμένου να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Αποκαλυπτικό της επιτυχούς εξόδου είναι το γεγονός ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το επιτόκιο έφτασε το 3,6%, ήτοι 1,075% λιγότερο από την αντίστοιχη έκδοση του Ιουλίου του 2017 και 1,35% λιγότερο από την αντίστοιχη έκδοση του Απριλίου του 2014.

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής, πρώτης μετά το Μνημόνιο, εξόδου της χώρας στις αγορές. Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το πενταετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Ευ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία

Η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στην επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Ο υπουργός προσήλθε στη Βουλή και απευθυνόμενος στη Ν.Δ. είπε με χιουμοριστική διάθεση: «Έχω μια στενάχωρη είδηση για τη Ν.Δ. και είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι ο Μάκης Βορίδης έχει μαζί του μόνο ένα συνάδελφό του να του κρατάει το χέρι. Είχα προειδοποιήσει σε δύο Επιτροπές και στην Ολομέλεια ότι καλό είναι και η Ν.Δ. και η υπόλοιπη αντιπολίτευση να μην βάλουν όλα τα αυγά τους στο καλάθι ότι δεν βγαίνουμε στις αγορές».

«Βγάλαμε ένα πενταετές των 2,5 με επιτόκιο 3,6% και κουπόνι κάτω από 3,5%. Είναι το 36% της συνολικής μας απαίτησης για το 2019. Το πιο σημαντικό είναι ότι όταν θα δείτε τη συμμετοχή των επενδυτών, υπάρχει μια μεταστροφή από hedge funds σε κανονικούς επενδυτές. Η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία» τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Θεωρώ λάθος για την πολιτική μας σκηνή τη χαιρεκακία. Και πιστεύω ότι τους επόμενους εννέα μήνες θα μπορέσετε να επενδύσετε σε μια στρατηγική που δεν θα σας στεναχωρεί κάθε καλή είδηση για την οικονομία και την κοινωνία».

«Too little too late - Πολύ λίγα, πολύ αργά». Με αυτή τη φράση απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ωστόσο πως «είναι θετικό βεβαίως ότι η χώρα κατάφερε να δανειστεί, όμως όταν η προηγούμενη έξοδος έγινε πριν από έναν χρόνο δεν μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα. Επίσης η Πορτογαλία σε αντίστοιχη έξοδο δανείστηκε με επιτόκιο 1% και εσείς πανηγυρίζετε για το 3,6%".

Εγκώμια του διεθνούς Τύπου

Πάντως, ο διεθνής Τύπος υποδέχθηκε με θετικό τρόπο την ελληνική έξοδο. «Η Ελλάδα εκδίδει ομόλογα στην αγορά για πρώτη φορά από το τέλος του προγράμματος βοήθειας» γράφει η γερμανική "Handelsblatt" τονίζοντας ότι «η ζήτηση ήταν απροσδόκητα μεγάλη». «Ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει ο Τζέιμς Άτει, αναλυτής της Aberdeen Standard Investments, την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας, μιλώντας στους "Financial Times". Η Ελλάδα με την έκδοση του πενταετούς ομόλογου υπογράφει το τέλος της κηδεμονίας «της Τρόικας» και την πραγματική της επιστροφή στις αγορές, γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα "Les Echos".

Μείωση της απόδοσης του δεκαετούς

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στο 3,97%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου. Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων υποχώρησαν πάνω από 6 μονάδες βάσης, στο 2,974%, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο έξι μηνών. Επίσης, με άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στον απόηχο της επιτυχούς έκδοσης του πενταετούς ομολόγου, καθότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 635,51 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,76%.

Στόχος τα 7 δισ. ευρώ

Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε ήδη ουσιαστικά το πρώτο από τα τρία σενάρια που είχε εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το οποίο περιελάμβανε εκδόσεις ομολόγων 3 δισ. ευρώ, χρησιμοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων 5 δισ. ευρώ και επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών SMPs και ANFAs 1,2 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει εκδόσεις ομολόγων 5 δισ. ευρώ, χρησιμοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων 2,4 δισ. ευρώ, επιστροφή SMPs και ANFAs 1,2 δισ. ευρώ και έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 1,4 δισ. ευρώ. Συνολικά αντλούνται έσοδα 10 δισ. ευρώ και γι’ αυτό προβλέπεται παράλληλα μείωση των εντόκων κατά 0,8 δισ. ευρώ.

Το τρίτο που αποτελεί και τον βασικό στόχο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, περιλαμβάνει εκδόσεις ομολόγων 7 δισ. ευρώ, χρησιμοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων 1,1 δισ. ευρώ, επιστροφή των SMPs και ΑΝFAs 1,2 δισ. ευρώ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,4 δισ. ευρώ. Συνολικά, αντλούνται έσοδα 10,7 δισ. ευρώ, οπότε προβλέπεται μείωση των εντόκων γραμματίων κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με 2017 και 2014

Είναι θετικό το ότι, στην παρούσα χρονική συγκυρία, οι αποδόσεις κινήθηκαν πτωτικά και το επιτόκιο της χθεσινής έκδοσης ανήλθε στο 3,6%. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2017 το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει το ποσό των 3 δισ. ευρώ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Τότε, είχε “κλείσει” στο 4,625% το επιτόκιο της δημοπρασίας και στο 4,375% το κουπόνι. Να θυμίσουμε ότι το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL