Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κλείνουν οι εκκρεμότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλείνουν οι εκκρεμότητες

Σε έναν τελικό γύρο συζητήσεων με ταυτόχρονο “κλείσιμο” όλων των εκκρεμοτήτων θα προχωρήσουν σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με την κυβέρνηση να επιζητεί να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Εκείνη την ημέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης και την υλοποίηση των 16 δράσεων προκειμένου το Eurogroup της 11ης Μαρτίου να εγκρίνει την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές ευρωπαϊκές τράπεζες (ANFAs και SNPs), τα οποία ανέρχονται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο περιθώριο των χθεσινών επαφών με τα κλιμάκια των θεσμών (με αντικείμενο την ενέργεια, το Δημόσιο, τα κόκκινα δάνεια και τα δημοσιονομικά), το θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων δεν θα περιλαμβάνεται στην έκθεση της Κομισιόν. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να λάβει το συντομότερο δυνατό την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGcomp) για το σχέδιο με τις κρατικές εγγυήσεις και την επιδότηση των δόσεων.

Τι θα γίνει με τις 120 δόσεις

Από εκεί και πέρα, το σχέδιο για τις 120 δόσεις προς την εφορία (το οποίο έχει συζητηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων) θα ενταχθεί στο κυοφορούμενο γενικότερο εξωδικαστικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη. Ιδίως το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη, η κυβέρνηση θα αποστείλει στους θεσμούς κείμενο με τους βασικούς άξονες της δικής της πρότασης, καθώς και ερωτήσεις- απαντήσεις. «Για παράδειγμα», είπε ο συγκεκριμένος παράγοντας, «θα απαντούμε στο πώς θα αντιμετωπιστούν οι κακοπληρωτές που θα αξιοποιήσουν το νέο σύστημα και δεν θα θέλουν να πληρώσουν μέχρι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση».

Τον Φεβρουάριο η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Από εκεί και πέρα, η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τις προδιαγραφές που έχουν περιγράφει από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα νομοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί ενημερώθηκαν σχετικά από το υπουργείο Εργασίας στις συναντήσεις, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των προηγούμενων ημερών.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η υπουργός Εργασίας σχετικά με την ρύθμιση των 120 δόσεων, αυτή θα περιλαμβάνει κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%, αλλά και κούρεμα της βασικής οφειλής που θα προκύψει από τον επανϋπολογισμό των οφειλόμενων εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου κατά τα έτη που δημιουργήθηκαν οι οφειλές.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Την ίδια ώρα, σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως η κυβερνητική θέση είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα έχει θετικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, και όχι αρνητικές. Παρέπεμψε δε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και στην Πορτογαλία οι θεσμοί έλεγαν τα ίδια, αλλά οι Πορτογάλοι προχώρησαν και είχαν δίκιο».

Αναφορικά με τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έγινε ενημέρωση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την πρόοδο των ζητημάτων στον τομέα της ενέργειας (target model, ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών επιχειρήσεων κ.λπ.), καθώς και για την πορεία εξέλιξης του έργου του Κτηματολογίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL