Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Βάσει εμπορικής αξίας το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βάσει εμπορικής αξίας το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

H εμπορική αξία του ακινήτου θα είναι τελικά η βάση υπολογισμού για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη - Σταθάκη, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί κατά πάσα πιθανότητα από την 1η Μαρτίου. Το παραπάνω ανέφερε κυβερνητική πηγή που μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει της έλευσης των θεσμών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση στον Νόμο Κατσέλη πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αποπνέοντας αισιοδοξία περί του ότι θα βρεθεί έως τότε η λύση. Πρόσθεσε ακόμη πως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, που συνεχίστηκαν χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, βρίσκονται τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά και ότι παραμένει η απόσταση αναφορικά με το όριο αξίας του ακινήτου που θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, όπως και οι λεπτομέρειες για τις προϋποθέσεις σχετικά με το "κούρεμα" των δανείων. Το παραπάνω θεωρείται ότι θα εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους στη ρύθμιση.

Καλύφθηκαν πέντε από τα έξι προαπαιτούμενα

Έτερη πηγή δεν ξεκαθάρισε αν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε θα δημοσιευθεί η δεύτερη έκθεση. «Είναι φορτωμένο το ΑΣΕΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά. Κατά τις ίδιες πηγές πάντως «έχουν καλυφθεί τα πέντε από τα έξι προαπαιτούμενα», κάτι που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στα κλιμάκια να δείξουν «κατανόηση».

Στην σύσκεψη υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο μετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Την άποψη ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι "βιώσιμο", καθώς, αν μη τι άλλο, το ήμισυ αυτού οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς με χαμηλά επιτόκια, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε αυστραλιανό μέσο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, η πλέον δύσκολη περίπτωση ανάμεσα στις πέντε χώρες της κρίσης που υποστηρίχθηκαν από τον μηχανισμό υπήρξε πάντα η Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, δεν λαμβάνει πλέον χρηματικά ποσά, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο διάσκεψης εποπτικού χαρακτήρα, θα εξεταστεί εάν τηρούνται οι μεταρρυθμίσεις και οι υποσχέσεις και στόχος είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη στη χώρα.

Σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως με αυτή δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για την Ευρωζώνη και πως η ανησυχία βρίσκεται στην πλευρά της Βρετανίας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ ο ίδιος γενικά δεν πιστεύει πως από το Brexit θα επηρεαστεί πολύ η οικονομία στην Ευρώπη ώστε να χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση από τον ESM.

Πάντως ο ίδιος υποστήριξε πως, ακόμη και εάν δεν υπάρξουν άμεσες οικονομικές συνέπειες του Brexit για το ευρώ -το οποίο, όπως επισήμανε, είναι σήμερα ασφαλέστερο από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια-, ο ESM θα επηρεαστεί έμμεσα από τις αναταράξεις που θα προκληθούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τέλος εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει ανάγκη να εφαρμοστεί κάποιο από τα πιστωτικά εργαλεία σε χώρες - μέλη της Ε.Ε., οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές, και αυτό, κατά την άποψή του, καταδεικνύει πως «έχουμε βγει από την κρίση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL