Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Τη Δευτέρα ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις

Με πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου τζίρου, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ, κινδυνεύουν οι έμποροι που τυχόν θα διαπιστωθεί ότι αναγράφουν ανακριβείς ή παραπλανητικές τιμές που αποσκοπούν στην εξαπάτηση του καταναλωτή, κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων. Ήδη ενημερώθηκαν σχετικά από την ΕΣΕΕ με σχετική εγκύκλιο οι εμπορικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες που είναι μέλη της, όπως βεβαίως και για τη διάρκεια των φετινών χειμερινών εκπτώσεων που θα αρχίσουν επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

Στην εγκύκλιο, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης και εφιστά την προσοχή πως ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας επισημαίνει ρητώς στα μέλη της ότι οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ζητάει δε την προσοχή των εμπόρων ως προς τη διάταξη του νόμου που απαιτεί υποχρεωτικά την αναγραφή παλιάς και νέας τιμής στα διατιθέμενα προϊόντα. "Η έλλειψη διπλής τιμής δεν θεραπεύεται από μόνη την ύπαρξη ποσοστού έκπτωσης, με αποτέλεσμα οι έμποροι που καταφεύγουν μόνο στην αναγραφή ποσοστού να κινδυνεύουν με αχρείαστα πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάνουν μέχρι το 0,5% του ετήσιου τζίρου και τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις κριθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές (δηλαδή αποσκοπούν στην εξαπάτηση του καταναλωτή), επιβάλλεται πρόστιμο 1% του ετήσιου τζίρου και τουλάχιστον 10.000 ευρώ", επισημαίνει.

Η συνομοσπονδία υπενθυμίζει προς τις εμπορικές επιχειρήσεις ότι, σύμφωνα με τον νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή της περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου. Το πλαίσιο ωραρίου για την ανωτέρω Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε πως "ξεκινάει μία ακόμη περίοδος χειμερινών εκπτώσεων, με κύριο χαρακτηριστικό τις μεγάλες ευκαιρίες και τις χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL