Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γιώργος Χουλιαράκης / Γιώργος Χουλιαράκης: Στις εκλογές συγκρούονται δυο στρατηγικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Χουλιαράκης / Γιώργος Χουλιαράκης: Στις εκλογές συγκρούονται δυο στρατηγικές

Τις στρατηγικές διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή με θέμα συζήτησης τον προϋπολογισμό του 2019, καθότι, όπως ανέφερε, από τη μία πλευρά βρίσκονται η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, η σταθεροποίηση της οικονομίας και η προστασία των αδυνάμων -η οποία ενισχύεται- και από την άλλη η Ν.Δ., αναφέροντας ότι το κόστος του προγράμματός της ανέρχεται στα 9,7 δισ. ευρώ!

Το 2015 η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε ένα πρωτόγνωρο για αναπτυγμένη χώρα περιβάλλον, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό θυμίζοντας ότι το ΑΕΠ είχε ήδη υποχωρήσει κατά 25%, η χώρα ήταν εκτός αγορών παρά τα δύο προγράμματα προσαρμογής και το τραπεζικό σύστημα ήταν ευάλωτο. Παράλληλα, υπήρχαν εταίροι που επεδίωκαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Θύμισε ότι τα παραπάνω ήταν αποτέλεσμα της κάκιστης οικονομικής διαχείρισης που προηγήθηκε της κρίσης. Όπως είπε, η μόνη στρατηγική ήταν η ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης. «Αυτό προϋπέθετε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική για τρία χρόνια, με φόρους (που δεν θέλαμε) και στοχευμένη περικοπή δαπανών», παράλληλα με την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με τον Γ. Χουλιαράκη, με τη στρατηγική αυτή η χρόνια βγήκε από την κρίση και η οικονομία ανακάμπτει επί επτά συνεχόμενα τρίμηνα και μάλιστα τα τελευταία με επιταχυνόμενο ρυθμό, ενώ η ανεργία μειώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, αποκλιμακώθηκαν σημαντικά οι αποδόσεις των δεκαετών ετών ομολόγων. Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες πως η χώρα είναι εκτός αγορών, σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ήταν σημαντικά χαμηλότερα αν δεν υπήρχε ο κραδασμός λόγω της Ιταλίας. Θύμισε ότι το κόστος δανεισμού μέσω δεκαετούς την περίοδο 2002-2008 ήταν 4,36% και ο μέσος όρος το 2018 ήταν 4,18%.

Κοινωνικά μέτρα

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε εκτενή αναφορά σε κοινωνικά μέτρα συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ που ελήφθησαν τα τελευταία τρία χρόνια παρά τις σφιχτές δημοσιονομικές συνθήκες, αναφέροντας τα εξής παραδείγματα (σε σύγκριση με το 2015):

* Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στα 850 εκατ. το 2019

* Οικογενειακά επιδόματα, ενισχυμένα κυρίως για πρώτο και δεύτερο παιδί, στο 1 δισ. από 650 εκατ. πριν

* Επίδομα στέγασης 400 εκατ.

* Κάλυψη ανασφάλιστων, μέτρο που φτάνει τα 150 εκατ.

* Πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι".

Ακόμη, τόνισε πως ο προϋπολογισμός του 2019 εμπεριέχει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης κατά 0,5% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2008

Η Ν.Δ. όπως οι Ρεπουμπλικανοί

Αναλύοντας το πρόγραμμα της Ν.Δ. σημείωσε ότι περιλαμβάνει μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση αλλά και άλλα, όπως, μεταξύ άλλων, η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% το 20%. Όπως είπε, μόνο το τελευταίο κοστίζει 2,7 δισ. ευρώ και ενώ το συνολικό πακέτο φτάνει μόνο τον πρώτο χρόνο τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ στην τετραετία (μέχρι το 2022) τα 9,7 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό, συνέχισε, «λέω στον κόσμο πως όταν του υπόσχονται τέτοια μέτρα, να ρωτά από πού θα χρηματοδοτηθούν». Και πρόσθεσε πως «Ή η Ν.Δ. δεν είναι ειλικρινής -και δεν το πιστεύω- ή σκοπεύει να μειώσει δραματικά δαπάνες μισθούς και συντάξεις -που δεν το αποκλείω- ή αυτό που θεωρώ πιο πιθανό είναι ότι πιστεύει πως η επιθετική μείωση φόρων είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Η μείωση 5,3 δισ. ευρώ φόρων θα οδηγήσει σε τόνωση της ανάπτυξης. "Δεν θα ασχολιόμουν με αυτήν την άποψη αν δεν ήταν επικίνδυνη, γιατί οδηγεί σε νέο εκτροχιασμό και περιπέτειες».

Επιπλέον, θύμισε ότι κανένα κεντροδεξιό κόμμα στην Ε.Ε. δεν υιοθετεί τέτοιου είδους πολιτικές. «Για τη χώρα μας, δημοσιονομικά ερείπια σημαίνουν νέο πρόγραμμα και γι’ αυτό ανησυχώ». Μάλιστα, υπενθύμισε πως "το μόνο κόμμα που έχει αγνοήσει τα παραπάνω κάποιες φορές είναι το Ρεπουμπλικανικό στις ΗΠΑ", για να έρθουν μετά οι Δημοκρατικοί να μαζέψουν την κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL