Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Στρατηγικές επενδύσεις σε 45 ημέρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατηγικές επενδύσεις σε 45 ημέρες

Αδειοδοτήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, σταθερή φορολογία και φοροαπαλλαγές προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τις στρατηγικές επενδύσεις, το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση στο Opengov.

Ειδικότερα, ορίζεται προθεσμία 45 ημερών «για την έκδοση οποιασδήποτε απαιτούμενης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης για την εγκατάσταση ή λειτουργία στρατηγικής επένδυσης, με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων».

Μάλιστα, προς επιτάχυνση των διαδικασιών το προτεινόμενο πλαίσιο ορίζει ότι για τις στρατηγικές επενδύσεις η αρμοδιότητα έκδοσης αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας μεταφέρεται αυτόματα στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ποιες είναι οι στρατηγικές επενδύσεις

Οι στρατηγικές επενδύσεις κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τα παρεχόμενα σε αυτές κίνητρα, ενώ εισάγονται και κίνητρα για επενδύσεις στοχευμένες σε έρευνα και ανάπτυξη καθώς και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η βιομηχανία.

Ως στρατηγικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων, θα μπορούν να χαρακτηριστούν:

- Επενδύσεις με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ ή που δημιουργούν τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας.

- Επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν τουλάχιστον 100 νέες θέσεις εργασίας ή των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός είναι άνω των 40 εκατ. ευρώ.

- Ειδικά για την περίπτωση των επενδύσεων στον τομέα της βιομηχανίας, τα όρια μειώνονται σε 75 νέες θέσεις εργασίας και 30 εκατ. ευρώ, ενώ αν αυτές δημιουργούνται σε βιομηχανικές περιοχές, τα όρια καθορίζονται σε 50 θέσεις εργασίας και προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ.

Φορολογικά κίνητρα

Όλες οι επενδύσεις που θα ενταχθούν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες θα μπορούν να έχουν σταθερό φορολογικό συντελεστή για 12 χρόνια, όπως ακριβώς και οι επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου (4399/2016).

Παράλληλα, οι επενδύσεις που χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές μπορούν να λάβουν και απαλλαγή επί του φόρου εισοδήματος ανάλογα με το ύψος της επένδυσης.

«Το σχέδιο νόμου κινείται συγχρόνως σε δύο άξονες. Πρώτον, στη δημιουργία ενός πλαισίου πιο ελκυστικού και αποτελεσματικού για τους επενδυτές σε σχέση με το υφιστάμενο, προσφέροντας ένα μεγάλο εύρος ωφελημάτων, ταυτόχρονα με μια ασφαλή, διαφανή, αλλά και ταχεία διαδικασία» αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 17.12.2018, στη 1 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL