Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
MSCI και ξένες αγορές έριξαν το χρηματιστήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

MSCI και ξένες αγορές έριξαν το χρηματιστήριο

Η αφαίρεση των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών, πλην της Alpha Bank, από τον Standard Greece του MSCI ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο το χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε εκ νέου χθες στα επίπεδα των 630 μονάδων. Ακόμη μεγαλύτερη όμως ήταν η πτώση την οποία κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε με πτώση 7,10% κλείνοντας έτσι στις 484,21 μονάδες. Σημειώνεται ότι τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους ομώνυμους δείκτες ανακοίνωσε χθες τα ξημερώματα η MSCI. Από τον MSCI Standard Greece αφαιρούνται οι μετοχές των Εθνικής, Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank, οι οποίες προστίθενται στον MSCI Small Cap (μικρής κεφαλαιοποίησης). Εξάλλου, με την ίδια απόφαση διαγράφεται από τον Small Cap η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ όλες οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ής Νοεμβρίου. Βέβαια, στην υποχώρηση των τιμών των μετοχών συνετέλεσε και η γενικότερη πτώση που σημειώθηκε στα κυριότερα ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματιστήρια.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 634,64 μονάδες χάνοντας 1,45%.

Η επιδείνωση του κλίματος στο χρηματιστήριο επιβάρυνε και τη χθεσινή εικόνα των ελληνικών ομολόγων, με το spread του 10ετούς να διευρύνεται στις 413 μονάδες βάσης, παρά τις θετικές ειδήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος για μείωση των NPEs.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Γενεύη, "διαθέτουμε σχέδιο δράσης, ελέγχουμε επίσης έναν αριθμό δεικτών. Προσβλέπουμε ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα μπορέσουμε να άρουμε τους κεφαλαιακούς ελέγχους αν όλα πάνε καλά". Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι σχετίζονται με την εμπιστοσύνη, ενώ προϋπόθεση για τον μετριασμό των ελέγχων αποτελεί η μη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος.

«Δεν είμαστε αρκετά τυχεροί, καθώς δεν διαθέταμε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία. Προσπαθούμε τώρα και εξελίσσουμε σχέδιο στην Τράπεζα της Ελλάδος προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Έλληνας αξιωματούχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL