Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
16.6°C21.1°C
1 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.4°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C18.8°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.7°C21.9°C
4 BF 40%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.7°C16.9°C
0 BF 82%
Νέες επιδόσεις - ρεκόρ για τα Ελληνικά Πετρέλαια στο εννεάμηνο 2018
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες επιδόσεις - ρεκόρ για τα Ελληνικά Πετρέλαια στο εννεάμηνο 2018

Με νέα ρεκόρ σε επίπεδο κερδών και εξαγωγών “έκλεισε” το εννεάμηνο 2018 για τα Ελληνικά Πετρέλαια, επαναβεβαιώνοντας την ισχυρή θέση του ομίλου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και του εννεαμήνου 2018 που δημοσιοποίησαν χθες τα ΕΛ.ΠΕ., τα δημοσιευμένα κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 731 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 20% σε σχέση με πέρσι, που αποτελεί επίδοση ρεκόρ, ενώ τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 32%, στα 360 εκατ., επίσης το υψηλότερο που έχει καταγραφεί.

Ο κύκλος εργασιών του εννεαμήνου διαμορφώθηκε στα 7,3 δισ. (+25%) λόγω υψηλότερου όγκου πωλήσεων και αυξημένων τιμών αργού.

Οι κύριοι παράγοντες βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν οι ισχυρές επιδόσεις των διυλιστηρίων, ενώ η σημαντική αύξηση της παραγωγής κατά 19% οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων συνολικά κατά 8% και εξαγωγές υψηλότερες κατά 27%. Οι εξελίξεις αυτές αντιστάθμισαν τη σημαντική υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων διύλισης κατά 20% καθώς και το κόστος από τις αυξημένες προβλέψεις για αγορά δικαιωμάτων ρύπων CO2.

Επίσης, η θετική πορεία συνεχίστηκε και σε επίπεδο χρηματοοικονομικής θέσης, με το χρηματοοικονομικό κόστος να καταγράφει νέα μείωση κατά 13% στο εννεάμηνο και 11% στο γ' τρίμηνο ως αποτέλεσμα και της ολοκλήρωσης του προγράμματος αναχρηματοδότησης για το 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛ.ΠΕ. αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος χρήσης 2018, ύψους 0,25 ευρώ/μετοχή, ενώ έκτακτο μέρισμα αναμένεται να προκύψει και από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Έτος - ορόσημο για την ανοδική και διαχρονικά πλέον σταθερή κερδοφόρα πορεία του ομίλου χαρακτήρισε το 2018 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Ευ. Τσοτσορός, ενώ σχετικά με  τα αποτελέσματα εννεαμήνου δήλωσε ότι δημιουργούν ακόμη ένα ισχυρό θεμέλιο για το μέλλον.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό με επενδύσεις συνολικά 1 δισ., ενώ τόνισε την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας με το πρόγραμμα έρευνας και παραγωγής που έτυχε ιδιαίτερα θερμής αποδοχής από κορυφαίες διεθνείς εταιρείες (ExxonMobil, Total, Repsol, Edison), με τις οποίες ο όμιλος συμπράττει και μετέχει δυναμικά στο εθνικό εγχείρημα για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, εξέλιξη που αναμφίβολα θα αναβαθμίσει ενεργειακά και γεωστρατηγικά τη χώρα και θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισιης, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι τα θετικά λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά αντικατοπτρίζουν συγχρόνως τη σημαντική προσπάθεια και ομαδική δουλειά που γίνεται από όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, κάτι που αποτελεί και τη διασφάλιση για τη μελλοντική πορεία και επιτυχία του και τη διατήρηση της ηγετικής του θέσης τόσο στον κλάδο όσο και στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL