Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Από τη Δευτέρα το "μπαράζ" νομοσχεδίων στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τη Δευτέρα το "μπαράζ" νομοσχεδίων στη Βουλή

Ολοένα και πιο κοντά στο μηδέν τείνουν οι διαφορές στις εκτιμήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδας σε σχέση με τα “νούμερα” τόσο του 2018 όσο και του 2019, κάτι το οποίο σημαίνει ότι “ανοίγει” διάπλατα η πόρτα για την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει να φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια με σειρά θετικών και μόνο μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει με την ευρωπαϊκή μόνο στους... αριθμούς, όπως και κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Ορισμένες πληροφορίες έκαναν λόγο τις προηγούμενες ημέρες για “κενό” το 2018, κάτι το οποίο έθετε εν αμφιβόλω το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι στο τέλος όχι μόνο δεν θα υπάρχει κενό, αλλά θα υπάρξει χώρος για κοινωνικό μέρισμα για φέτος και θετικά μέτρα τουλάχιστον 800 εκατ. το 2019.

Τις προηγούμενες ημέρες ευρωπαϊκές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να συρρικνωθεί το πακέτο μόνιμων μέτρων τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ του 2019, εφόσον φυσικά δεν θα προχωρήσει η εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα είναι έτοιμα πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Οι όποιες αποφάσεις θα έχουν "κλειδώσει" μέχρι το Eurogroup, ενώ, όπως επαναβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το Ταμείο δεν είναι σε θέση να αποφασίσει για συντάξεις και αφορολόγητο, οπότε δεν θα δημιουργήσει ζήτημα. Η κατεύθυνση που δόθηκε μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν στο Μπαλί δείχνει την πεπατημένη, που δεν είναι άλλη από το ότι Ελλάδα και Κομισιόν έχουν τον μοναδικό λόγο.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ. Σε καθαρή βάση το κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Τα μόνιμα μέτρα του 2019

Από εκεί και πέρα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στη σειρά ακολουθούν ξεχωριστά νομοσχέδια, με τα οποία θα τεθούν σε τροχιά εφαρμογής μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι τα εξής:

- Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1.1.19 η πρώτη κατά 10% και από 1.1.20 η δεύτερη της τάξης του 20%.

- Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, συρρικνώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.

- Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους έως 25 ετών.

- Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Με έναρξη από τη 1.1.19 και σε βάθος τετραετίας μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα στο 25%

- Επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους (με ποσό που θα κυμαίνεται ανά περίπτωση από 70 έως 200 ευρώ).

- 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

- 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL