Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Την επόμενη τριετία ενεργοποιούνται 22 δισ. ευρώ επενδύσεων...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την επόμενη τριετία ενεργοποιούνται 22 δισ. ευρώ επενδύσεων...

Στην ενεργοποίηση επενδύσεων της τάξης των 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα εκδήλωσης που πραγματοποίησε μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους Έλληνες τραπεζίτες, επιβεβαιώνοντας χθεσινό δημοσίευμα της "Α".

Όπως ανέφερε χθες ο Γιάννης Δραγασάκης, «στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ.: χθες) στο υπουργείο Οικονομίας με τις τράπεζες κάναμε μια ανασκόπηση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας και χάρηκα να ακούσω τις τράπεζες να μου λένε ότι η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος επηρεάζει θετικά και τη δική τους ρευστότητα και ότι εφέτος, το 2018, θα κλείσει με συνολικές αναχρηματοδοτήσεις και νέες χρηματοδοτήσεις 11 δισ. ευρώ".

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του, "Με το τέλος των Μνημονίων είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική. Να στραφούμε στην προτεραιότητα της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της αντιμετώπισης της βαριάς κληρονομιάς της κρίσης".

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το 2019 θα είναι το πρώτο έτος με καθαρή πιστωτική επέκταση, κάτι το οποίο "δεν είχαμε έως τώρα. Επίσης ανακοινώσαμε στις τράπεζες ότι εμείς ως υπουργείο επεξεργαστήκαμε μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία με δημόσιους πόρους και πόρους του ΕΣΠΑ με στόχο να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική και κυρίως να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Αυτά τα εργαλεία αθροίζουν ένα ποσό γύρω στα 7,5 με 8,5 δισ. ευρώ που σε ορίζοντα τριετίας προσδοκούμε να ενεργοποιήσουν επενδύσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ».

Επιστρέφουν οι καταθέσεις

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές ότι:

* Η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώνεται.

* Οι καταθέσεις επιστρέφουν.

* Το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά πιστωτικής επέκτασης σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά στα μη επιχειρηματικά δάνεια, επισημάνθηκε η σχετικά χαμηλή ζήτηση, ωστόσο αναγνωρίστηκε ότι όπως η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος βοήθησε τη ρευστότητα των τραπεζών, αντίστοιχα η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση γενικότερα της κατάστασης της κοινωνίας θα επιδρά με θετικό τρόπο στις τράπεζες και στη ζήτηση των ιδιωτικών δανείων.

Επιπλέον εργαλεία για κόκκινα δάνεια

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τράπεζες και τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο χρηματιστήριο. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του, "οι πρόσφατες χρηματιστηριακές αναταράξεις κατά κοινή ομολογία, και διεθνών παραγόντων, είχαν ως κύρια αιτία εξωγενείς παράγοντες" και συμπλήρωσε: "Ακριβώς γι’ αυτό δεν νομίζω ότι προσφέρονται αυτές οι αναταράξεις για μια γενικευμένη καταστροφολογία στην οποία με ευκολία ορισμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιδίδονται, αλλά ούτε επιτρέπουν αυτές οι αναταράξεις έναν αποπροσανατολισμό από τους στόχους που οι τράπεζες έχουν θέσει".

Επίσης ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν κάνει βήματα σταθεροποίησης τους τελευταίους μήνες σημαντικά και ορατά, προσθέτοντας ότι "στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων έχουμε συμφωνημένους και υπάρχει η πολιτική βούληση και η δυνατότητα, εφ’ όσον χρειαστεί, στον κατάλληλο χρόνο να θέσουμε και νέα μέσα σε εφαρμογή προκειμένου να επιταχύνουμε την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων, που αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα των τραπεζών", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL