Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Νέα παραδοχή Λαγκάρντ: / Νέα παραδοχή Λαγκάρντ: 'Εγιναν λάθη με την Ελλάδα ειδικά στο αρχικό πρόγραμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα παραδοχή Λαγκάρντ: / Νέα παραδοχή Λαγκάρντ: 'Εγιναν λάθη με την Ελλάδα ειδικά στο αρχικό πρόγραμμα

Τα λάθη στα οποία επέπεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο αρχικό ελληνικό πρόγραμμα παραδέχθηκε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία διεξάγεται φέτος στο Μπαλί της Ινδονησίας με θέμα την παγκόσμια οικονομία. Η ομολογία αυτή ήρθε ένα 24ωρο πριν τη συνάντηση που αναμένεται να έχει σήμερα η Κρ. Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στη συνάντηση, όπου θα παρευρίσκεται και ο Πολ Τόμσεν, αναμένεται να τεθεί το θέμα της διάσωσης των συντάξεων.

Η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι "πάντα στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με άλλες χώρες με τις οποίες είχαμε πρόγραμμα, όπως η Ιρλανδία, η Λετονία και η Πορτογαλία. Αλλά ναι. Έγιναν λάθη. Ειδικά στο αρχικό πρόγραμμα. Εμείς παραδεχθήκαμε ότι υπήρχαν λανθασμένοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. Το είπε ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος μας Ολιβιέ Μπλανσάρ".

Και πρόσθεσε ότι "ήταν πολύ πιο δύσκολο από της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Πορτογαλίας ή του προγράμματος ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας. Στις υπόλοιπες χώρες, η ιδιοκτησία των προγραμμάτων αφορούσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευσή τους", επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε ιδιοκτησία του προγράμματος εσωτερικά, αλλά αυτό προερχόταν απ' έξω. "Στην Ελλάδα πάντα κάποιος άλλος έπρεπε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις" ανέφερε.

Παρουσία Τόμσεν

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει με Λαγκάρντ και Τόμσεν στο Μπαλί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να βρεθεί η ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις από το 2019, θέμα για το οποίο το ΔΝΤ έχει εκφράσει τη θέση για διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών, συνδέοντας τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με τη γήρανση του πληθυσμού.

Το προσχέδιο στην Κομισιόν

Ακόμη, την ερχόμενη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 στην Κομισιόν με ένα σενάριο. Στο προσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, το βασικό σενάριο με περικοπές των συντάξεων και εφαρμογή των αντιμέτρων οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019, ενώ χωρίς τις περικοπές και με παράλληλη εφαρμογή ενός επεκτατικού πακέτου της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ (μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις) το πλεόνασμα προσδιορίζεται σε 3,56% του ΑΕΠ, οριακά πάνω από τον στόχο για 3,5%.

Στο μέτωπο των προβλέψεων, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,4% το 2019 (2,5% εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών), ενώ για τα πλεονάσματα εκτιμά πως θα διαμορφωθούν σε 3,5% του ΑΕΠ ετησίως από φέτος έως και το 2022, χωρίς να διευκρινίζεται ποια μέτρα ενσωματώνονται σε αυτές τις προβλέψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL