Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Γ. Σταθάκης από την Κρήτη / Γ. Σταθάκης από την Κρήτη: Η διπλή ηλεκτρική διασύνδεση λύνει το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης από την Κρήτη / Γ. Σταθάκης από την Κρήτη: Η διπλή ηλεκτρική διασύνδεση λύνει το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού

Από τη συνάντηση του Γ. Σταθάκη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη

Πολλαπλά είναι τα οφέλη από τη διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, τη “μικρή” με την Πελοπόννησο και τη “μεγάλη” με την Αττική -για την οποία άνοιξε οριστικά ο δρόμος μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλες και για το θέμα της διαλειτουργικότητας σε σχέση με το project της Ε.Ε. EuroAsia Interconnector-, ενώ μέριμνα λαμβάνεται και για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος κατά τη μετάβαση μέχρι την πλήρη διασύνδεση της νήσου με το ηπειρωτικό σύστημα.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη και του επικεφαλής του αρμόδιου για τις διασυνδέσεις ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκη στην Κρήτη, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Ο υπουργός επισήμανε ότι με τη διπλή διασύνδεση θα λυθεί οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, επιτρέποντας μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στις χρεώσεις των γνωστών ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Μάλιστα ανέφερε ότι ήδη με την ολοκλήρωση της α' φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων υπήρξε ελάφρυνση των χρεώσεων για ΥΚΩ κατά 80 εκατ., ενώ σε τουλάχιστον 300 εκατ. θα διαμορφωθεί η μείωση όταν θα ολοκληρωθεί η διπλή διασύνδεση της Κρήτης. Εκτίμησε ότι το 2023 οι χρεώσεις ΥΚΩ σχεδόν θα μηδενιστούν, επιτρέποντας μείωση κατά 10% στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της ασφάλειας του συστήματος ενέργειας του νησιού, ενώ θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη ΑΠΕ.

Η διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του έτους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2020.

Η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού “Αριάδνη Interconnection” στην οποία ο ΑΔΜΗΕ θα έχει ποσοστό τουλάχιστον 51% και ο EuroAsia Interconnector έχει το δικαίωμα τους επόμενους δύο μήνες να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυτής με ποσοστό έως 39%, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

Από την πλευρά του ο Μ. Μανουσάκης σημείωσε ότι η λύση για τις τεχνικές προδιαγραφές, που ήταν το τελευταίο στάδιο για την οριστική συμφωνία υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, οριστικοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλες. Θύμισε ότι ο Διαχειριστής σε 14 μήνες έχει προωθήσει επενδύσεις 400 εκατ. σχετικά με την εκκίνηση της β' φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, τη συμβασιοποίηση της γ' φάσης και τη συμβασιοποίηση της διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου και κατέληξε: “έχουμε τις βάσεις για ένα σύγχρονο state of art σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας”.

Μεταβατική περίοδος

Ειδικότερα για το θέμα της ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης κατά το μεταβατικό διάστημα από το 2020, όταν, βάσει κοινοτικής υποχρέωσης, θα πρέπει να “σβήσουν” οι ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη, μέχρι την ολοκλήρωση της “μεγάλης” διασύνδεσης στο τέλος του 2022, ο Γ. Σταθάκης επισήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί μελέτη επάρκειας από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει επεξεργαστεί σχέδιο που θα επικυρώσει το υπουργείο.

Σε αυτό περιλαμβάνεται η παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που είναι λιγότερο ρυπογόνες. Σύμφωνα με τον Μ. Μανουσάκη, μετά τη συμφωνία της Δευτέρας διαμορφώνονται πλέον οι συνθήκες ώστε η Κομισιόν να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρόταση για παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων κατά το μεταβατικό στάδιο.

Επίσης, προβλέπονται η προσθήκη νέων ευέλικτων μονάδων καθώς και συμπληρωματικά μέτρα.

Για την έρευνα / εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια “οικόπεδα” νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο υπουργός επανέλαβε ότι έχει ενσωματωθεί πλήρως στην εθνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο, ενώ οι όροι των συμβάσεων προβλέπουν “όλους τους σύγχρονους μηχανισμούς προληπτικής ασφάλειας”.

Ερωτηθείς για τις αντίθετες απόψεις που εκφράζονται τόνισε ότι “είναι απολύτως θεμιτό να υπάρχουν διαφωνίες” με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως οι WWF και Greenpeace, “που είναι απολύτως σεβαστή”, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους δύο Οικολόγους βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα της συμπολίτευσης. Οι παρατηρήσεις της νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, είναι θεμιτές και ως ιδρυτικό μέλος, τις αφουγκράζεται και τις λαμβάνει υπόψη.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαμφισβήτητα παραμένει στις δυνάμεις της Οικολογίας”, τόνισε και αναφέρθηκε στη στρατηγική για τις επενδύσεις, την προώθηση ΑΠΕ και τη στήριξη των μικρομεσαίων μονάδων.

Κοιτάσματα εφάμιλλα της Αιγύπτου

Εξάλλου, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο για την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, ο υπουργός τόνισε ότι ανοίγει η προοπτική συνεργασίας και με την Αίγυπτο, καθώς τα ευρήματα έχουν διευρυνθεί σε όλη την περιοχή. Μάλιστα, ανέφερε, τα οικόπεδα στην Κρήτη και δυτικά της Κέρκυρας φαίνεται ότι είναι εφάμιλλα του μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος, κάτι που βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί από την περαιτέρω έρευνα, “ακριβή εικόνα θα έχουμε όταν θα φτάσει το τρυπάνι στον βυθό”, όπως είπε.

Πλέον, πρόσθεσε, μπαίνει με κατεπείγοντα τρόπο το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου και της κατασκευής αγωγού ή όποιων συμπληρωματικών, εναλλακτικών έργων χρειάζονται, ώστε ο όγκος αυτός να μπορεί να μεταφερθεί, οικονομικά και κυρίως με ασφάλεια, προς την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ άνοιξε η προοπτική για δυνάμει ένταξη του αιγυπτιακού αερίου στον EastMed.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL