Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Ανάπτυξη πάνω από 2% βλέπει τώρα και το ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάπτυξη πάνω από 2% βλέπει τώρα και το ΔΝΤ

Βελτιωμένη εικόνα της ανάπτυξης στην Ελλάδα καταγράφεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είναι αξιοσημείωτο πως πρόκειται για την πρώτη φορά κατά την οποίαν το ΔΝΤ δεν αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών μεγεθών, αντίθετα δηλαδή με ό,τι συνήθιζε στα χρόνια των Μνημονίων. Έτσι, οι συντάκτες της έκθεσης θέτουν τον πήχη για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2% φέτος (δηλαδή σχεδόν ίδιο ρυθμό με το 2,1% που αναφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού) και στο 2,4% το 2019 (έναντι του 2,5% που αναφέρεται στο κείμενο του προσχεδίου). Για δε το πρωτογενές πλεόνασμα, το Ταμείο διατηρεί την εκτίμησή του ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, ενώ για την ανεργία προβλέπει σαφείς πτωτικές τάσεις.

2% φέτος, 2,4% το 2019

Ειδικότερα, στο World Economic Outlook, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, οι προβλέψεις του Ταμείου είναι:

* Ρυθμός ανάπτυξης 2% φέτος και 2,4% το 2019 αλλά βραδύτερος, στο 1,2% το 2023, με την οικονομία της Ευρωζώνης να παρουσιάζει αντίστοιχη κάμψη (2% φέτος, 1,9% το 2019 και 1,4% το 2023). Ειδικά τα τελευταία τρίμηνα 2017 - 2019, το ΔΝΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα σημειώσει μεγέθυνση 2,2% φέτος και 2,5% το 2019 έναντι 2% το 2017.

* Πληθωρισμός 0,7% φέτος, 1,2% το 2019 και 1,8% το 2023.

* Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ φέτος, 0,4% το 2019 και μηδέν το 2023.

* Ανεργία 19,9% του εργατικού δυναμικού φέτος και 18,1% το 2019 έναντι 21,5% το 2017.

Ιστορικό απώλειας του κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Στην έκθεση περιλαμβάνεται ειδική ανάλυση στην οποία εξετάζονται 133 "επεισόδια" απότομης πτώσης (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%) του κατά κεφαλήν ΑΕΠ την περίοδο 1960-2017 σε σύνολο 92 χωρών.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η περίπτωση της Ελλάδας, με οδηγό την πρωτοφανή κρίση των τελευταίων ετών. Σε Λιβερία, Υεμένη και Γεωργία, η καθίζηση του ΑΕΠ κυμαίνεται από 70% έως και 93%, με τη στατιστική καταγραφή να συνοδεύεται από αναφορές σε αίτια όπως πόλεμοι, εμφύλιοι και μη, ένοπλες επαναστάσεις, κρίσεις στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, τραπεζικές κρίσεις ή δημοσιονομικές.

Σε 45 από τις 92 χώρες, το ΑΕΠ του 2017 δεν είχε καταφέρει ακόμα να αγγίξει το υψηλό στο οποίο είχε διαμορφωθεί πριν το χτύπημα της όποιας μορφής κρίσης.

Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει χάσει 26% στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ την περίοδο 2007-2013, αλλά τη μεγαλύτερη απώλεια φαίνεται να έχει υποστεί η Βενεζουέλα, καθώς εκτιμάται ότι μεταξύ 2013 και 2017 έχασε το 35% στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, πτώση η οποία θα αγγίξει το 60% έως το 2023.

Τα σενάρια του think tank Bruegel

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό think tank Bruegel, εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, τα ελληνικά δημόσια οικονομικά δεν θα αντιμετωπίσουν χρηματοοικονομικές προκλήσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάγκη δανεισμού θα κυμαίνεται μεταξύ μόλις μεταξύ ενός και δύο δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από τη διατήρηση του απαιτούμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού από τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και μια μέση ετήσια οικονομική ανάπτυξη 2%. Αν δεν συμμορφωθεί η χώρα σε αυτούς τους καθοριστικούς παράγοντες, τότε θα απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας ή αυξημένος όγκος μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου δανεισμού.

Αναφέρει ακόμη ότι λόγοι ανησυχίας για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη προέρχονται από τα τρία βασικά στοιχεία ανάπτυξης: παραγωγικότητα, εργασία και κεφάλαιο. Η Ελλάδα κατατάσσεται ανεπαρκώς στους δείκτες καινοτομίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας δεν θα αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης. Η κρίση όμως έπληξε οδυνηρά την ελληνική δημογραφία.

DBRS: "Μεσαίοι" οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Την εκτίμησή της ως προς τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν μεμονωμένες χώρες να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη, λόγω μιας κρατικής οικονομικής κρίσης, δημοσιοποίησε η DBRS, κατατάσσοντας τις χώρες σε τρεις κατηγορίες κινδύνου: χαμηλή, μέτρια και υψηλή. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην κατηγορία του μέτριου κινδύνου εξόδου από την Ευρωζώνη, ενώ καμία χώρα -ούτε η Ιταλία- δεν κατατάσσεται στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου. Χαμηλός είναι ο κίνδυνος εξόδου για Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία.

Ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο

Στο μεταξύ, το κύμα των ρευστοποιήσεων απλώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Αθήνας από τις τράπεζες στα "blue chips" με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 626,17 χάνοντας ποσοστό 2,43%, που μεταφράζεται σε πτώση μέχρι το 11,5% σε τρεις ημέρες. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε ποσοστό 3,50% και της υψηλής κεφαλαιοποίησης ποσοστό 2,25%.

Δ. Παπαδημούλης: "Κάλλιο αργά παρά ποτέ"

"Ως δύο νέα θετικά σήματα" χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας Στο Κόκκινο, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch και τη θετική πορεία του τραπεζικού συστήματος, αλλά και το γεγονός ότι "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διορθώνει προς τα πάνω θεαματικά τις απαισιόδοξες προβλέψεις του".

Ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι "το ΔΝΤ έρχεται να συμφωνήσει με τις προβλέψεις που έχει εδώ και χρόνια και η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν" και τόνισε: "Κάλιο αργά παρά ποτέ". Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι όταν "και το παραδοσιακά απαισιόδοξο ΔΝΤ καταγράφει αισιόδοξες προοπτικές, αυτό είναι κόλαφος για την καταστροφολογία της Νέας Δημοκρατίας, που έχει κολλήσει η βελόνα του Κυριάκου Μητσότακη στο ότι καταστρεφόμαστε επειδή κυβερνάει ο Τσίπρας". Πρόσθεσε ακόμη ότι "η αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων προοπτικών των τραπεζών από την Fitch είναι επίσης ένα πλήγμα στο σορτάρισμα διάφορων golden boys στο Λονδίνο εναντίον του τραπεζικού συστήματος του ελληνικού, που είναι χρηματιστηριακό φαινόμενο και όχι τραπεζικό πρόβλημα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL