Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Χαμένοι στην... ερμηνεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαμένοι στην... ερμηνεία

Στο κενό πέφτουν οι όποιες προσπάθειες, είτε από την αντιπολίτευση είτε από μέρους του Τύπου, να συντηρηθεί στην επικαιρότητα το ζήτημα των συντάξεων υπό την έννοια της μη κατάργησης της περικοπής. Χθες, η εφημερίδα “Τα Νέα” κυκλοφόρησε πρωτοσέλιδο στο οποίο αναφερόταν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η γερμανική καγκελαρία υπενθύμιζε στην ελληνική πλευρά ότι έχει δεσμευτεί για τις συντάξεις. Επί της ουσίας, το θέμα αυτό... απαντούσε σε προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, στο οποίο αναφερόταν ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει πειστεί για τη μη αναγκαιότητα της περικοπής. Τα παραπάνω θυμίζουν κάτι από προ δεκαετίας “τσακωμούς” εντός της “δεξιάς πολυκατοικίας”, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Στην ουσία του θέματος λοιπόν, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, στις ερωτήσεις των «Νέων» εάν η καγκελαρία επιβεβαιώνει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου ότι η καγκελάριος Μέρκελ προσεγγίζει θετικά το ελληνικό αίτημα και είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί υπό προϋποθέσεις την ακύρωση των μέτρων για τις συντάξεις, η γραπτή απάντηση του γραφείου Τύπου της καγκελαρίας αναφέρει: «Δημοσιεύματα περί υποτιθέμενων δηλώσεων της καγκελαρίου παγίως δεν σχολιάζουμε. Ανεξαρτήτως αυτού, ισχύει ότι: η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματός της και της ολοκλήρωσής του, δεσμεύτηκε για τη συνέχιση και υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πορείας που χαράχθηκε με το πρόγραμμα του ESM. Η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη».

Άρα, λοιπόν, δεν παίρνει θέση για το τι πρέπει να γίνει και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού δεν υπάρχει κάποια επίσημη και συγκεκριμένη απόφαση. Εν ολίγοις, η ερμηνεία που προσπαθεί να "πλασαριστεί" είναι... άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, καθώς η καγκελαρία δίνει μια τυπική απάντηση, η οποία προορίζεται για κάθε χρήση, αποφεύγοντας να θίξει επί της ουσίας το ζήτημα, που δεν είναι άλλο από το τι σκέφτεται η Ά. Μέρκελ γύρω από το ζήτημα των συντάξεων.

Πάντως, τον πανικό που είχε καταβάλει τη Ν.Δ. γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα προσπαθεί να κατευνάσει ο Κ. Χατζηδάκης, καθώς φαίνεται πως έχει λάβει τα απαραίτητα μηνύματα για το τι μέλλει γενέσθαι. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του αντιπροέδρου της Ν.Δ., ο οποίος, μιλώντας χθες στον Real FM, ανέφερε: “Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η περαιτέρω μείωση των συντάξεων δεν θα γίνει".

Κατά τα λοιπά, ισχύει αυτό που αναφέρουν σε όλους τους τόνους τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν: το μέτρο είναι δημοσιονομικά αχρείαστο και δεν είναι διαρθρωτικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL