Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Δεν είναι αναγκαία η περικοπή συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν είναι αναγκαία η περικοπή συντάξεων

Στην κατεύθυνση κατάργησης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων κινείται η κυβέρνηση, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στο κείμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αν και περιλαμβάνοντα δύο σενάρια (ένα με τις περικοπές και τα αντίμετρα και ένα χωρίς τα προηγούμενα αλλά με τις εξαγγελίες Τσίπρα που κινούνται στο 1,1 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι το “μέτρο (σ.σ.: μείωση της προσωπικής διαφοράς) δεν είναι αναγκαίο”, όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάτι το οποίο είναι γνωστό και στην πλευρά της Κομισιόν.

Τα θετικά μέτρα Τσίπρα

Αναφορικά με τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και σύμφωνα με το προσχέδιο αγγίζουν το 1,1 δισ. ευρώ:

* Από την πλευρά των εσόδων, α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.

* Από την πλευρά των δαπανών, α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Νομοθέτηση μέχρι τον Νοέμβριο

Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, “η ακριβής ποσοτικοποίηση των μέτρων και των δημοσιονομικών προβλέψεων θα γίνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου μετά τη σχετική διαβούλευση που θα ακολουθήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αποστείλει το προσχέδιο στην Κομισιόν κατά τις 15 Οκτωβρίου, χωρίς να περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις και τα αντίμετρα ώστε να "μετρηθεί" το σχέδιο της ελληνικής πλευράς με αυτό το δεδομένο. Ούτως ή άλλως το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 - 21 Νοεμβρίου είναι αυτό που θα αποτελέσει τη "βάση" απόφασης. Μάλιστα είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν αλλαγές τον Δεκέμβριο.

Πάντως, είναι ανοιχτό να έχει υπάρξει προσυνεννόηση με τους Ευρωπαίους μέχρι τον Νοέμβριο, καθώς θα πρέπει να παραχθεί και η νομοθετική αποτύπωση τόσο της κατάργησης όσο και των θετικών μέτρων από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για το 2019. Όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε ό,τι αφορά δε στις πιθανές δημοσιονομικές παρεμβάσεις, είναι προφανές ότι αυτές απαιτούν συγκεκριμένη νομοθέτηση πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Διότι εάν δεν έχουν νομοθετηθεί οι συγκεκριμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, δεν θα μπορούν να συμπεριληφθούν και στο πλαίσιο του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, πολλώ δε μάλλον δεν θα μπορούν να συμπεριληφθούν στον ψηφισμένο προϋπολογισμό. Άρα, λοιπόν, η οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση χρειάζεται για να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις θα γίνει πριν από την τελική ψήφιση του προϋπολογισμού".

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα. Σε περίπτωση όμως που η γερμανική πλευρά -επί παραδείγματι- επιθυμούσε το αντίθετο, τότε θα μπορούσε να “μπλοκάρει” την πρώτη δόση επιστροφής των κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP's / ANFA's»), ύψους 600 εκατ., ενώ παράλληλα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια πρόσκαιρη αναταραχή στις αγορές. Ωστόσο το παραπάνω θεωρείται από κάποιους διαχειρίσιμο λόγω και του "μαξιλαριού" των 24 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL