Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Οι ΗΠΑ αλλάζουν το επενδυτικό τοπίο της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ΗΠΑ αλλάζουν το επενδυτικό τοπίο της Ελλάδας

Σημαντικές ελληνοαμερικανικές πρωτοβουλίες στρατηγικής σημασίας σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι οι σιδηροδρομικές συνδέσεις, οι μεταφορές, οι αγωγοί και η ενέργεια, περνούν σε πιο προχωρημένο στάδιο, επανεπιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι σήμερα καλύτερες από ποτέ. Το ίδιο σημαντικό θεωρείται από ελληνικής πλευράς το γεγονός ότι η Ελλάδα όχι απλώς συμμετέχει σε τέτοιες βαρύνουσας αξίας πρωτοβουλίες, που αφορούν ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά επιπλέον διαδραματίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των σχετικών projects.

Στους παράγοντες εκείνους οι οποίοι επιτρέπουν την επιτυχή πραγματοποίηση του ευρύτερου αυτού σχεδίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε γεύμα εργασίας που είχε στη Νέα Υόρκη με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος και εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών.

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανακτηθείσα σταθερότητα και ανάκαμψη καθώς και στην αναπτυξιακή δυναμική που έχει η Ελλάδα εξερχόμενη από μια μακρά περίοδο λιτότητας και ύφεσης. Αναφέρθηκε επίσης στον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας σε σταθερότητα, ασφάλεια και συνεργασία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για τη βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τόνισε ότι τα μεγάλα projects της διασυνδεσιμότητας (ενέργεια, μεταφορές) στα Βαλκάνια είναι στρατηγικής σημασίας για την αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής. Γεγονός μάλιστα που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη και φυσικά αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή. Τόνισε επίσης ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση, στο περιθώριο της ΔΕΘ, ένα από τα συγκεκριμένα θέματα που είχε θέσει ο ίδιος στον Γ. Ρος ήταν το ζήτημα των δασμών στη σωληνουργία και είναι εξαιρετικά θετικό ότι, λίγες ώρες μάλιστα πριν τη σημερινή συνάντηση, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μείωση των δασμών από το 25% στο 7%, γεγονός που επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ.

Από τους συμμετέχοντες επισημάνθηκαν ιδιαίτερα οι δυνατότητες της Ελλάδας να αναπτυχθεί δυναμικά, ενώ έγινε αναφορά και στη δυνατότητα νέων επενδύσεων και ειδικότερα στους τομείς της πράσινης ενέργειας.

Ποιοι κλάδοι ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς για συνεργασία

Ναυπηγεία Μέσα στον Σεπτέμβριο, η αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ Shipyards υπέβαλε πρόταση εξαγοράς και των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Η δε πρόταση εξαγοράς ήρθε από την αμερικανική εταιρεία η οποία ήδη κατόρθωσε να αποκτήσει μέσω του άρθρου 106 το Νεώριο Σύρου κατόπιν και της σχετικής συζήτησης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον αφορά τόσο τo εμπορικό τμήμα όσο και το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κάτι που σημαίνει σημαντικές προοπτικές για θέσεις εργασίας και απασχόληση εργατών στα ναυπηγεία.

Συνδυασμένες μεταφορές Αντίστοιχος είναι ο σχεδιασμός και για μεγάλα έργα στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, όπου υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για την κατασκευή μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη και τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία, του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο συνολικότερο σχέδιο κατασκευής της λεγόμενης «σιδηροδρομικής Εγνατίας», το οποίο αποσκοπεί να συνδέσει την Αδριατική με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.

Start ups Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για συνεργασία στον χώρο των start ups έγινε σαφές στην πρόσφατη διάσκεψη κορυφής "Tech Olympus", που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, την οποία διοργάνωσε ο φορέας καινοτομίας found.ation σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ. Μάλιστα, την εκδήλωση είχε χαιρετίσει προ τριών εβδομάδων ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ενώ μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο σύμβουλος Πολιτικής Τεχνολογίας του Προέδρου Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Κράτσιος.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρέσβης, μέσα από τα ταξίδια του σε όλη την Ελλάδα άκουσε πολλές ιστορίες επιτυχίας, προσθέτοντας ότι στις ΗΠΑ μπορεί να δει κανείς πολλούς Έλληνες με start ups επιχειρήσεις που ευημερούν και επιτυγχάνουν. "Είναι συναρπαστικό να βλέπεις ότι πολλοί από αυτούς επιστρέφουν στην Ελλάδα και προσπαθούν να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν εδώ. Αυτό το πρόγραμμα είναι μέρος των προσπαθειών της πρεσβείας να βοηθήσει ώστε Αμερικανοί καινοτόμοι επιχειρηματίες start up να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να ενδυναμώσει αυτό που ήδη γίνεται στην Ελλάδα" σημείωσε.

Αλλά και ο Μ. Κράτσιος, με καταγωγή από Χίο και Καστοριά, αφού περιέγραψε την κατάσταση στις ΗΠΑ και πόση βαρύτητα δίνεται στον τομέα της τεχνολογίας, όπως και για το κεφάλαιο ταλέντων και ιδεών που υπάρχει σε όλη τη χώρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη έχουν δυναμική για να αναπτύξουν τον τομέα της καινοτομίας και τεχνολογίας.

Ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασία στην ενέργεια

Ζωηρό είναι το αμερικανικό ενδιαφέρον για συνεργασία με τη χώρα μας στην ενέργεια (κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφορά φυσικού αερίου από Μέση Ανατολή και νοτιοανατολική Μεσόγειο).

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ορίστηκε επισήμως η κοινοπραξία του ενεργειακού κολοσσού της Exxon Mobil με Ελληνικά Πετρέλαια και Total για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές 40.000 τ.χλμ. δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τον ίδιο μήνα υπογράφηκε στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο του Southeast Europe Energy Forum, η συμμετοχή της ΔΕΠΑ ως μετόχου στο πρόγραμμα υποδομών FSRU, που θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία Ελλάδας και ΝΑ Ευρώπης. Στον σταθμό μεταφοράς υγροποιημένου αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη έχει μπει η εταιρεία Gastrade, όπου με 20% συμμετέχει η Gaslog Ltd, ιδιοκτήτρια στόλου 27 πλοίων μεταφοράς LNG.

Επιπλέον, από την ίδια περιοχή εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος ο υπό κατασκευή αγωγός φυσικού αερίου ΤΑP, που μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία, ενώ ετοιμάζεται και ο διασυνδετήριος ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ενίσχυση μιας συνεργασίας με Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ για ένα σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης (EuroAsia Interconnector) για την εξαγωγή ρεύματος που θα παράγεται από φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί εν προκειμένω ότι ήδη από τον περασμένο Μάιο ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ είχε τονίσει στο 3ο Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο που διοργάνωσε η ΗΑΕΕ στην Αθήνα ότι η ενέργεια και ο αυξημένος ρόλος ως ενεργειακού κόμβου της Ελλάδας είναι ένας από τους στόχους της αμερικανικής στρατηγικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL