Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Επιστρέφουν εμπιστοσύνη και κανονικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστρέφουν εμπιστοσύνη και κανονικότητα

Είναι πλέον πέρα από προφανές πως η ελληνική οικονομία κινείται ολοένα και με πιο θετικό τρόπο, κάτι το οποίο διαχέεται σε όλους τους επιμέρους τομείς και όλους τους δείκτες. Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί η αύξηση των καταθέσεων κατά 1,3 δισ. τον περασμένο Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ χθες δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για επιπλέον ελάφρυνση των capital controls (όπως είχε γράψει η “Α” προχθές). Πλέον αναμένεται να ακολουθήσει η οριστική άρση τους περί τα τέλη ή τις αρχές του 2019, δίνοντας ένα ισχυρό “σήμα” κανονικότητας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ενίσχυση καταθέσεων

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκαν κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Αύγουστο με αποτέλεσμα το σύνολό τους να φθάσει τα 131,57 δισ. ευρώ από 130,23 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων εμφάνισαν αύξηση κατά 533 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 301 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 10,2% από 11,4% τον προηγούμενο μήνα, κάτι το οποίο δείχνει και την αύξηση της εμπιστοσύνης προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τι αλλάζει από 1η Οκτωβρίου

Από εκεί και πέρα, βάσει απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αίρονται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας, ενώ παράλληλα γίνεται περαιτέρω σταδιακή άρση των περιορισμών του τρίτου πυλώνα που αφορά τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Ειδικότερα:

- Επιτρέπονται πλέον από 1η Οκτωβρίου χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα.

- Επιτρέπονται από 1η Οκτωβρίου οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως.

- Αυξάνεται με τη δημοσίευση της απόφασης το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

- Διευκολύνονται με τη δημοσίευση της απόφασης και θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των υποκαταστημάτων οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 40.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.

- Επιτρέπεται η μεταφορά στο εξωτερικό χρηματικών ποσών που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από κεφάλαια εξωτερικού, που επενδύονται στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, έως ποσοστού 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL