Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Η Ν.Δ. ψάχνει τρόπο να φύγει η συζήτηση από το ασφαλιστικό Πινοσέτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. ψάχνει τρόπο να φύγει η συζήτηση από το ασφαλιστικό Πινοσέτ

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε χθες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με αφορμή δήλωσή του κατά τη διάρκεια του 13ου Roadshow στο Λονδίνο. Η Ν.Δ. -με ένα 24ωρο καθυστέρηση- από την ομιλία του υπουργού απομόνωσε μία φράση του (“δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς, δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος”) προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις σε μια προσπάθεια να διώξει από την κύρια δημόσια συζήτηση την ταμπέλα του ασφαλιστικού Πινοσέτ, την οποία... σήκωσε το ίδιο το κόμμα της Ν.Δ., αλλά και να καλύψει τις απανωτές “γκάφες” στις οποίες υποπίπτουν τα στελέχη της σχετικά με το αλαλούμ που προκάλεσαν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Φυσικά, της διαστρεβλωτικής ανακοίνωσης της Ν.Δ. ακολούθηκε δήλωση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία και πάλι δεν αναφέρθηκε επί της ουσίας στο ζήτημα.

Σε κοινή γραμμή Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «τελικά δεν ειπώθηκε κατά λάθος. Την ευχή που έδωσε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας, να αποδημήσουν το γρηγορότερο οι 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που είναι άνω των 70 ετών, την επανέλαβε ως λύση για το ασφαλιστικό και ο υπουργός Οικονομικών", συμπληρώνοντας πως "έτσι, λοιπόν, δίνει η κυβέρνηση τη μάχη για να μην κοπούν οι συντάξεις. Αφού υπέγραψε μόνη της τις περικοπές, τώρα επιδιώκει την ακύρωσή τους προσπαθώντας να πείσει τους θεσμούς ότι αφορούν μελλοθάνατους. Και δεν ντρέπονται».

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά αναφέροντας ότι "ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα και οι υπουργοί του συνεχίζουν. Η λύση του ασφαλιστικού γι’ αυτή την κυβέρνηση περνά μέσα από το τέλος των συνταξιούχων. Αναλγησία και κυνισμός" και να αναλογιστεί κανείς ότι τα δύο αυτά κόμματα περιέκοψαν τις συντάξεις δώδεκα φορές κατά την πενταετία 2010-2015.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, σε ανάρτησή του στο Τwitter ανέφερε: "Μετά τον κ. Τσίπρα ο κ. Τσακαλώτος: Μέχρι το 2020, 2030 ή 2040 οι συνταξιούχοι θα πεθάνουν! Και να σκεφθείτε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν καριέρα φωνάζοντας 'οι άνθρωποι πάνω από τους αριθμούς'".

Δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό

Η απάντηση ήρθε από ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, στην οποία αναφερόταν ότι "ο κατήφορος της Ν.Δ. δεν έχει σταματημό", κατηγορώντας επί της ουσίας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν τοποθετείται για τα ουσιώδη ζητήματα, προσάπτοντάς της παράλληλα "τσαρλατανισμό", καθώς διαστρέβλωσε τα λεγόμενά του.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά: "Χθες (σ.σ.: προχθές) εξήγησα γιατί είναι δημοσιονομικό μέτρο και ότι αφορά μόνο μια μικρή μερίδα των συνταξιούχων και όχι όλους, όπως επανειλημμένα έχουν ισχυριστεί η Ν.Δ. και οι εφημερίδες της", δείχνοντας το μέγεθος του ψεύδους της.

Από εκεί και πέρα, στην ανακοίνωση συμπληρώνεται ότι "το θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους είναι αν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων το 2019", ενώ προστίθεται με νόημα ότι "κυρίαρχο επιχείρημα της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του μέτρου είναι ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό - πράγμα για το οποίο δεν έχει τοποθετηθεί η Ν.Δ..", ενώ παράλληλα επεξηγείται ότι "η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξηγεί με επιχειρήματα τις θέσεις και τις επιδιώξεις της για το καλό της κοινωνίας και των συνταξιούχων".

Τέλος, απαντώντας στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρεται: "Η Ν.Δ. ας συνεχίσει τον δικό της κατήφορο όπου ο σκοπός πάντα αγιάζει τα μέσα. Σήμερα έφτασε στον ακραίο τσαρλατανισμό - γιατί τι άλλο εκτός από τσαρλατανισμός είναι να ισχυρίζεται κανείς πως ένας υπουργός εύχεται να πεθάνουν άνθρωποι; Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ν.Δ. έχει φτάσει στον πάτο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL