Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Οι φοροελαφρύνσεις είναι κοστολογημένες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι φοροελαφρύνσεις είναι κοστολογημένες

στη λογική τού ότι οι όποιες επεκτατικές κινήσεις στον προϋπολογισμό θα κινούνται αυστηρά εντός του δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος είναι τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία

Μήνυμα προς τους επενδυτές περί ύπαρξης κοστολογημένου προγράμματος από την πλευρά της κυβέρνησης εξέπεμψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο πλαίσιο του 13ου Roadshow στο Λονδίνο. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ανάπτυξης, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται επιτρέπουν στους επενδυτές να γνωρίζουν πού και πώς μπορούν να επενδύσουν. Παράλληλα, σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα αυτό που όλοι ανέμεναν ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, κάτι που δημιουργούσε αβεβαιότητα, προσθέτοντας πως τώρα προσδίδει σταθερότητα στην ελληνική οικονομία η ρύθμιση του χρέους, η οποία... ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο 10-15 χρόνων.

Ελαφρύνσεις 3,5 δισ. ευρώ

Αναφερόμενος στο θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανησυχία των επενδυτών ότι αυτά κρατούν πίσω την ανάπτυξη, τόνισε ότι ήδη έχει πιαστεί ο στόχος, τονίζοντας πως “ακόμα και αν δεν κάναμε τίποτε άλλο, αυτό θα έφτανε το 5% του ΑΕΠ το 2022. Έτσι δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό επιτρέπει περισσότερο επεκτατικούς προϋπολογισμούς από εδώ και πέρα”. Επίσης, σημείωσε πως για το 2019 δημιουργούνται περίπου 900 εκατ. ευρώ, ως επιπλέον δημοσιονομικός χώρος φοροελαφρύνσεων και αύξησης κοινωνικών δαπανών, υπενθυμίζοντας τις εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «ισορροπημένη» την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το πακέτο ελαφρύνσεων, το οποίο είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων.

Από εκεί και πέρα, τόνισε πως οι κοινωνικές πολιτικές θα εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι της εργασίας και η μεσαία τάξη θα έχουν μερίδιο από την ανάπτυξη της χώρας, ξεκαθαρίζοντας στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξουν “εκπλήξεις”, στη λογική τού ότι οι όποιες επεκτατικές κινήσεις στον προϋπολογισμό θα κινούνται αυστηρά εντός του δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος είναι τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.

Η έξοδος στις αγορές

Επιπλέον, ο ίδιος τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά της πιστοληπτικής γραμμής, εκτιμώντας ότι αν είχε επιλεγεί, "δεν θα είχαμε τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης" και, παράλληλα, τα επιτόκια θα ήταν υψηλότερα. Το μαξιλάρι σού δίνει το περιθώριο να καθορίσεις τη στρατηγική σου, είπε μεταφέροντας παράλληλα την εκτίμησή του πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προς το τέλος του χρόνου θα ανακοινώσει τη στρατηγική του.

Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν είπε ότι δεν μας ενδιαφέρει η έξοδος στις αγορές, αλλά ότι με το μαξιλάρι ρευστότητας έχουμε το περιθώριο να βγούμε όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες.

Τα κόκκινα δάνεια

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια είπε πως είναι το μεγαλύτερο θέμα για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως γίνεται διαρκώς έλεγχος για το πώς προχωρούν τα μέτρα που νομοθετήθηκαν και αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα. Είμαι αισιόδοξος, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι δεν θα υπάρξει μια ιδέα που θα τα λύσει όλα, αλλά ένα «πακέτο».

Η Ελ Ντοράντο είναι ειδική περίπτωση - Υπάρχουν κανόνες

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορεί να αποφευχθεί η υπονόμευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά από τις εξελίξεις στην υπόθεση της Ελ Ντοράντο, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι πρόκειται για «ειδική περίπτωση». Συμπλήρωσε ότι ελπίζει πως θα βρεθεί ένας συμβιβασμός, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εταιρεία πρέπει να καταλάβει πως η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και ως τέτοια έχει περιβαλλοντικούς κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί.

Στο σημείο αυτό συμπλήρωσε ότι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, με νέα προοπτική σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές που ενδιαφέρουν τους επενδυτές.

Επανήλθε το ΔΝΤ για τις συντάξεις

Δεν γίνεται διαπραγμάτευση, το μήνυμα Τσακαλώτου

Υπέρ της μείωσης των συντάξεων τάχθηκε το ΔΝΤ. Η μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι απαραίτητη για την δημιουργία ενός φιλικού προς την ανάπτυξη δημοσιονομικού μείγματος υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία, όπως υπενθύμισε, συμφωνήθηκαν το 2017, θα στείλει στους επενδυτές το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε επίσης πως, κατά τις πρόσφατες συζητήσεις που είχε το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εποπτείας, εξετάστηκαν ο προϋπολογισμός του 2018, ο προϋπολογισμός του 2019 και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «διαπιστώθηκε πως η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο», ενώ για την επόμενη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα ανέφερε ότι θα εκδοθεί στις αρχές του 2019.

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αναφερθεί στο ζήτημα κατά την ομιλία του στο 13ο Roadshow του Λονδίνου, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν θα επηρεάσει το σύστημα μετά το 2030 και συμπληρώνοντας: "Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να θέλει οπωσδήποτε την περικοπή των συντάξεων".

Επίσης, τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα με τους θεσμούς δεν έγινε διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, καθώς είμαστε πλέον στην περίοδο της μεταμνημονιακής επιτήρησης, αλλά μελετήθηκε το δημοσιονομικό αντίκτυπο των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα και ο δημοσιονομικός χώρος.

Τέλος, αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση με Μοσκοβισί και Σολτς είπε ότι ετέθη το θέμα των συντάξεων και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει εποικοδομητική λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL