Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Σταύρος Αραχωβίτης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: / Στ. Αραχωβίτης: Πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρος Αραχωβίτης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: / Στ. Αραχωβίτης: Πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών

Την πολιτική βελτίωσης του εισοδήματος των αγροτών με μια σειρά πιο εξειδικευμένα μέτρα παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, με τη συμμετοχή των υφυπουργών, Ολυμπίας Τελιγιορίδου και Βασίλη Κόκκαλη. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, “στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το εισόδημα του αγρότη. Γι’ αυτό χρειάζεται μια σειρά δράσεων και πολιτικών. Αυτές τις δράσεις θα τις δείτε να εξαπλώνονται κατά τομέα. Θα έχουμε το επόμενο διάστημα διαφορετικές παρεμβάσεις για ζωική παραγωγή, αλιεία, φυτική παραγωγή και τρόφιμα”.

Ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που είτε βρίσκονται σε επεξεργασία είτε θεσπίζονται άμεσα, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να πληρώσει το 70% της βασικής ενίσχυσης μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Όσον αφορά δε τις πληρωμές του 2011 και του 2012, στόχος του υπουργείου είναι να εκκαθαριστούν μέσα στον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η ανασκόπηση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και των επόμενων ετών (2013-2015). “Σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο πρόκειται να ενεργοποιηθούν και να διευκολυνθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες, που εντάσσονται σε προγράμματα, είτε αυτό αφορά την έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής είτε την εγγυητική επιστολή προς τις τράπεζες” τόνισε ο Σταύρος Αραχωβίτης, προαναγγέλλοντας το μέτρο για το ακατάσχετο των αγροτών. “Ουσιαστικά, αυτό που ο κάθε πολίτης έχει στην πραγματικότητα κατοχυρωμένο είναι το ακατάσχετο 1.250 ευρώ τον μήνα. Θέλουμε αυτό το ποσό να ισχύει σωρευτικά για τους αγρότες για έναν χρόνο” συμπλήρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως επισήμανε ο Στ. Αραχωβίτης, το υπουργείο ετοιμάζει το νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα δίνεται προτεραιότητα στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών από υγιή αγροτικά συνεργατικά σχήματα, καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει στις οργανώσεις των παραγωγών τη δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό πάγιο κεφάλαιο και εγκαταστάσεις. “Αναζητούνται όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για να προκηρύξουμε το νέο μέτρο της βιολογικής γεωργίας” τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε διαθέσιμα 100 εκατ. ευρώ και θέλουμε να το αυξήσουμε όσο είναι δυνατόν περισσότερο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL