Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Με το...καλημέρα τέθηκε θέμα μη περικοπής των συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με το...καλημέρα τέθηκε θέμα μη περικοπής των συντάξεων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Με το “καλημέρα” της πρώτης μεταμνημονιακής συνάντησης κυβέρνησης και θεσμών τέθηκε το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης μετέφεραν στους θεσμούς την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, με παράλληλη εφαρμογή ενός μέρους των αντίμετρων του 2019, στο πλαίσιο της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί και θα συνεχίσει να αξιοποιείται μέχρι το 2022. Άλλωστε, την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019 εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Εκτίμηση για υπέρβαση το 2019

Η συζήτηση κυβέρνησης και θεσμών ξεκίνησε χθες, ενώ, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο, έγινε παράθεση εκτιμήσεων για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 από τις δύο πλευρές, χωρίς όμως να υπάρχει το στοιχείο της διαπραγμάτευσης. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ανέφεραν πως ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Επομένως, κάτι τέτοιο ενδέχεται να ακυρώσει το μέτρο για τις συντάξεις και να επιτρέψει την υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα. Τα παραπάνω ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να υλοποιήσει το μέρος των αντίμετρων σε βάθος τετραετίας, κάτι που θα φέρει πρόσθετες δημοσιονομικές ανάσες.

Δεν τέθηκε θέμα διαρθρωτικής διάστασης

Ο ίδιος αξιωματούχος μάλιστα ανέφερε ως ευχάριστη έκπληξη της συνάντησης το γεγονός ότι από καμία πλευρά των θεσμών (Κομισιόν, ESM, ΕΚΤ, ΔΝΤ) -κυρίως το Ταμείο, το οποίο είχε επιμείνει σε αντίθετη κατεύθυνση στο παρελθόν- δεν τέθηκε ζήτημα διαρθρωτικής διάστασης του μέτρου. Εξετάστηκε αποκλειστικά από τη δημοσιονομική σκοπιά, στην οποία, κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων δεν οδηγεί σε απώλεια του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αφήνοντας και κάποιο δημοσιονομικό χώρο για αντίμετρα.

Αυτές τις μέρες, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία, δέχθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου και η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Παρασκευή.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, σήμερα θα συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και με πιθανή την "επίσκεψη" του Ευκλείδη Τσακαλώτου με αντικείμενο τα εργασιακά (κατώτατος μισθός, αδήλωτη εργασία), τα χρηματοοικονομικά (κόκκινα δάνεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός) και τις μεταρρυθμίσεις (αποκρατικοποιήσεις, ενέργεια).

Στη συνέχεια αναμένεται μια πρώτη ανακοίνωση από τους θεσμούς και η πρώτη έκθεσή τους (η Κομισιόν θα εκδίδει τέσσερις εκθέσεις τον χρόνο, ενώ το ΔΝΤ δύο, δεδομένου ότι έχει περισσότερο ρόλο παρατηρητή) τον Νοέμβριο. Αποφάσεις σε επίπεδο δανειστών δεν πρόκειται να ληφθούν.

Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή αλλά και η ανακοίνωση του πορίσματος από την Κομισιόν (υπολογίζεται τον Νοέμβριο). Αναφορικά με το ελληνικό αίτημα μη περικοπής των συντάξεων, αυτό θα παραπεμφθεί σε επίπεδο Eurogroup για πολιτική απόφαση για να καταγραφεί στο τελικό κείμενο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20-21 Νοεμβρίου. Εν ολίγοις, το προσχέδιο του προϋπολογισμού σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αναμένεται να περιλαμβάνει τυπικά την περικοπή των συντάξεων.

Θα επιθυμεί κάποιος σοσιαλδημοκράτης τις περικοπές;

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι αν συμφωνήσουν οι θεσμοί πως το μέτρο αυτό δεν είναι διαρθρωτικό και πειστούν για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τότε θα υπάρξει θετική απόφαση. Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο το Eurogroup τελικά να απορρίψει το ενδεχόμενο ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου, εκτιμώντας πως εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τους αριθμούς όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου -αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά "παρουσιάσαμε πίνακες με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, χωρίς την περικοπή των συντάξεων"- δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά "Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός, ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος να θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις...".

Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ:

Στη σωστή τροχιά η Ελλάδα

"Η Ελλάδα τα πήγε καλά και τώρα βρίσκεται στη σωστή τροχιά" τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη διάρκεια συνέντευξής του σε 12 επιλεγμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης στο Στρασβούργο, μετά το τέλος της ομιλίας του για "την κατάσταση της Ένωσης" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

"Αναφορικά με την Ελλάδα, έχω να πω ότι εγώ, εμείς αλλάξαμε τη γενική προσέγγιση προς την Ελλάδα γιατί ακόμη και στο διάστημα που ήμουν πρόεδρος του Eurogroup μιλούσα πάντα για τον ελληνικό λαό με πλήρη σεβασμό για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, για το μεγάλο ελληνικό έθνος" τόνισε για να συμπληρώσει, "Έκανα τα πάντα, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2015, για να κρατήσω την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σκάφος. Τότε ήμασταν πολύ λίγοι εκείνοι που στηρίζαμε την Ελλάδα. Τώρα διαβάζω τις αναμνήσεις εκείνων που έφυγαν από την εξουσία, που λένε ότι δήθεν όλοι ήταν στο πλευρό της Ελλάδας".

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση της "Καθημερινής" για το θέμα των συντάξεων, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι "όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να υλοποιηθούν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL