Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Πρωταρχικός στόχος η αύξηση του εισοδήματος από τον καρπό των κόπων του αγρότη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωταρχικός στόχος η αύξηση του εισοδήματος από τον καρπό των κόπων του αγρότη

Είναι η ώρα των λύσεων στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, τόνισε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο της νέας ηγεσίας την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του παραγωγού αγρότη από τον καρπό των κόπων του.

Παραλαμβάνοντας χθες το νέο του χαρτοφυλάκιο επισήμανε ότι πρόκειται για ένα παραγωγικό υπουργείο πρώτης γραμμής, άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάγκη της μεταμνημονιακής Ελλάδας για παραγωγή και παραγωγική ανασυγκρότηση και οφείλει να υπηρετεί τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής, αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς.

Οι στόχοι

Έδωσε το στίγμα των βασικών στόχων του και ειδικότερα:

*Στην αλιεία να διαχειριστούμε τα ιχθυαποθέματα με τρόπο αειφορικό, να εξασφαλίσουμε παραγωγή και δουλειά για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές ψαράδων.

*Στην κτηνοτροφία να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του γάλακτος και των σταβλικών εγκαταστάσεων.

*Στη φυτική παραγωγή να ενισχύσουμε περαιτέρω την εξωστρέφεια, να συμπιέσουμε το κόστος παραγωγής, να τη θωρακίσουμε απέναντι στις προκλήσεις των αγορών και της κλιματικής αλλαγής.

Επισήμανε ότι τα προβλήματα είναι γνωστά και πλέον είναι η ώρα των λύσεων κι όχι της καταγραφής και ζήτησε συστηματοποίηση της δουλειάς: στοχοθεσία, αφοσίωση, ανιδιοτελή δουλειά και αποτέλεσμα, ενώ σημείωσε ότι θεμέλιος λίθος για αποτελέσματα και επιτυχία είναι οι συνεργασίες με βουλευτές, ΓΕΩΤΕΕ, θεσμικούς παράγοντες, αλλά κυρίως με τους αγρότες.

Ζωή με αξιοπρέπεια

Η νέα υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου τόνισε ότι “είμαστε λίγο πιο τυχεροί” σε σχέση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, καθώς “αναλαμβάνουμε στην αρχή της μεταμνημονιακής εποχής” χαρακτηρίζοντας το σημαντικό έργο των προκατόχων της πιο δύσκολο, με περιορισμούς, μνημονιακή επιτροπεία, με εμπόδια, πολλές φορές, στη χάραξη μιας πιο αυτόνομης κι ανεξάρτητης πολιτικής.

Στόχος και φιλοδοξία μας, ανέφερε, είναι να κρατήσουμε τον κόσμο της υπαίθρου στις ακριτικές/παραμεθόριες περιοχές και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να είναι υπερήφανοι για το επάγγελμά τους.

Β. Αποστόλου: Βρήκαμε 3 δισ. πρόστιμα...

Ο απερχόμενος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε ως προς την αντικατάστασή του: “Εμείς δεν μπήκαμε στην Αριστερά και στην πολιτική με την προοπτική των υπουργικών και των άλλων θέσεων. Μπήκαμε για να προσφέρουμε στον άνθρωπο και στην κοινωνία, μπήκαμε για να αλλάξουμε τα πράγματα” κάτι που θα συνεχίσει ακόμα και από τη θέση του απλού, ενεργού πολίτη, όπως δήλωσε.

Έκανε έναν σύντομο απολογισμό αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το πρώτο που βρήκε στα συρτάρια του υπουργείου ήταν οι δύο φάκελοι των προστίμων και των καταλογισμών συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. Όπως τόνισε, “καταφέραμε και σήμερα θεωρείται αυτονόητο” το νοικοκύρεμα των πληρωμών με καταβολές έγκαιρα, προγραμματισμένα και χωρίς πρόστιμα - καταλογισμούς, ενώ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και τομές σε διάφορους τομείς.

Μίλησε για τη μάχη στην Ε.Ε. για τη μετά το 2020 ΚΑΠ κι αναφέρθηκε στην πρόταση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων -εποπτείας ΥΠΑΑΤ- με επίκεντρο την οργάνωση του τομέα πρόληψης στις αγροτοδασικές πυρκαγιές, με τους αγρότες να αποκτούν ουσιαστικότερο ρόλο.

Τέλος ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης σημείωσε ότι ένας κύκλος κλείνει και πάντα ένας άλλος ανοίγει και στάθηκε σε ορισμένα εμβληματικά, όπως είπε, έργα του υπουργείου για τις σχολάζουσες γαίες, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τις υδατοκαλλιέργειες, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, τη βιολογική γεωργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL