Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Προς αναβάθμιση από τη Fitch και έκδοση ομολόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς αναβάθμιση από τη Fitch και έκδοση ομολόγου

Νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αναμένεται σε τρεισήμισι εβδομάδες, αυτή τη φορά από τον οίκο αξιολόγησης Fitch (με πιθανό rating στο Β+ από Β σήμερα) και, όπως όλα δείχνουν, το ελληνικό κράτος θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Η έκδοση αυτή αναμένεται ανεξαρτήτως του αν θα ανακοινωθεί ή όχι αναβάθμιση την ερχόμενη Παρασκευή από τη Standard and Poor’s, οπότε σύμφωνα με το αρχικό πλάνο του οίκου προγραμματιζόταν η δημοσιοποίηση αξιολόγησης.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει παγιωθεί κάτω του 4% τον τελευταίο καιρό και μάλιστα δείχνει σημεία σταθεροποίησής της στο επίπεδο του 3,85% εδώ και τρεις συνεδριάσεις στο οποίο και έκλεισε την Παρασκευή και άνοιξε χθες το πρωί, κάτι που δείχνει σημάδια “ωρίμανσης” μιας αγοράς που κατά κανόνα εμφάνιζε απότομες αυξομειώσεις.

Στο ζήτημα της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου αναφέρεται και δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Handelsblatt”. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, για περισσότερα από οκτώ χρόνια η Ελλάδα κατάφερνε να επιβιώνει με χορηγήσεις δανειακών κεφαλαίων των εταίρων της στην Ευρωζώνη και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα προγράμματα βοήθειας λήγουν σε πέντε εβδομάδες. Μετά, η χώρα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί και πάλι από τις κεφαλαιαγορές, αναφέρει η “Handelsblatt”.

Σύμφωνα ωστόσο με τη γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη χρημάτων. Χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, η χώρα θα χρηματοδοτείται πλήρως έως τα μέσα του 2022. Αλλά όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν επ' αυτού: η Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει τόσο πολύ. Η χώρα πρέπει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στην αγορά με δοκιμαστικές εκδόσεις.

Ο κρατικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θέλει σύντομα να δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών. Γίνεται λόγος για έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου. Και οι άλλες τέσσερις προβληματικές χώρες του ευρώ είχαν, επίσης, εκδώσει δεκαετή ομόλογα στο τέλος των προγραμμάτων τους, μερικές μάλιστα ακόμη και μήνες πριν από την έξοδο.

Εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εκδώσει ήδη πριν τη λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, ένα κρατικό ομόλογο με λογικούς όρους, αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να την καταγράψει ως απόδειξη “καθαρής εξόδου” από το πρόγραμμα βοήθειας.

Θετικό σημάδι είναι και το ότι οι επενδυτές δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, όπως δείχνει και το παράδειγμα του ΟTE. Ο όμιλος, ο οποίος ανήκει κατά 45% στην Deutsche Telekom, άντλησε την περασμένη εβδομάδα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές 400 εκατομμύρια ευρώ από ένα τετραετές ομόλογο. Το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 2,375% και υπερκαλύφθηκε πέντε φορές, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρυντικά για τον ΟΔΔΗΧ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL