Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
"Οι υπόλογοι εμφανίζονται ως τιμητές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Οι υπόλογοι εμφανίζονται ως τιμητές"

Επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες στο επίσημο δείπνο για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ο ίδιος τόνισε: "Επειδή είδα κάποιους βαρύγδουπους τίτλους για ‘εγκλήματα’, ‘ευθύνες’ και αλλά συναφή, από την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ήθελα να κλείσω με λίγα λόγια αλήθειας για τις τράπεζες προς όλους εκείνους που θέλουν, αν και υπόλογοι, να εμφανίζονται ως τιμητές" και πρόσθεσε με νόημα. "Το μόνο λοιπόν που θέλω να πω είναι ότι η κοινωνία αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τον εναγκαλισμό στο παρελθόν του κομματικού συστήματος με ΜΜΕ, επιχειρηματικά συμφέροντα και τραπεζικά ιδρύματα". Ακόμη, εξαπέλυσε και "βέλη" για τα υπέρογκα δάνεια που έπαιρναν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκδοτικά συγκροτήματα λέγοντας: "Τα απλήρωτα ογκώδη δάνεια των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα, η κατάρρευση ιστορικών εκδοτικών συγκροτημάτων, τα τραύματα στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος αλλά και των τραπεζών είναι εδώ σαν σκιάχτρα, να μας θυμίζουν ένα παρελθόν που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά".

Αλλαγές στις τράπεζες

Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου του 2015 για τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο θεσπίστηκε στο τότε ασφυκτικό πλαίσιο. Όπως είπε, "θέλω επίσης με αφορμή ένα σχόλιο του προέδρου της Ένωσης, για τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων, να συμφωνήσω μαζί του, ότι πράγματι ορισμένες από τις ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν, υπό τις εξαιρετικές συνθήκες των τελευταίων ετών, πρέπει να επαναξιολογηθούν και να βελτιωθούν".

Το μέλλον στα χέρια μας

Από εκεί και πέρα, ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για υπαρκτές προκλήσεις ενόψει της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια, οι οποίες όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάλογο και ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. "Στο μεταμνημονιακό καθεστώς, τον κύριο ρόλο στις εξελίξεις θα τον παίξουν πλέον οι δικές μας επιλογές, οι δικές μας αποφάσεις. Το μέλλον θα είναι στα χέρια μας. Γι’ αυτό και έξοδος από τα Μνημόνια σημαίνει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη για όλους", τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Σε ένα διεθνές περιβάλλον εντεινόμενων αβεβαιοτήτων, στόχος μας είναι να θωρακίσουμε την πορεία της χώρας για την ασφαλή έξοδο στις αγορές. Βγαίνουμε από το πρόγραμμα με συμφωνημένο σχέδιο με τους θεσμούς και με ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη. Στο ερώτημα αν θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, το θέμα είναι ποιες μεταρρυθμίσεις". Και συνέχισε με νόημα: "Για εμάς μεταρρύθμιση είναι ό,τι αναιρεί τις συνέπειες της λιτότητας και βοηθάει τις επενδύσεις, ό,τι μειώνει την ανεργία και προωθεί την ανάπτυξη με βιωσιμότητα και δικαιοσύνη, ό,τι μειώνει τις αδικίες, τις ανισότητες και τη γραφειοκρατία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL