Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
"Τρίγωνο των Βερμούδων" για τα Folli Follie
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τρίγωνο των Βερμούδων" για τα Folli Follie

"Καπνός" έγιναν, μέσα σε μόλις δύο χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, 500 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της Folli Follie. Από το 1,05 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, χθες έδειχνε αποτίμηση 503 εκατ. ευρώ μετά το δεύτερο limit down της μετοχής της (-30% χθες και συνολικά -60% από την Παρασκευή), στον απόηχο νέων κατηγοριών της Quintessential Capital Management (QCM) για αναξιόπιστα οικονομικά στοιχεία. Ώς το επόμενο 24ωρο αναμένεται να ανατεθεί σε διεθνή ελεγκτική εταιρεία (μία εκ των Ernst and Young, Deloitte, PricewaterhouseCoopers, KPMG) έλεγχος στην Folli Follie όπως ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δεσμεύθηκε η διοίκηση του ομίλου, για να διαπιστωθεί το βάσιμο ή μη των αιτιάσεων της QCM (πρόκειται για το ίδιο αμερικανικό hedge fund που είχε κατηγορήσει προ τριετίας την ελληνική Globo Technologies, με μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου και με εξαγορές σε ΗΠΑ, για λογιστικές αλχημείες και παραποίηση οικονομικών δεδομένων).

Ο όμιλος Folli Follie βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στο στόχαστρο της QCM, η οποία αμφισβητεί την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου, η διοίκηση του οποίου κατηγόρησε με τη σειρά της το fund για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της προσθέτοντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Το ίδιο το fund έχει παραδεχθεί πως έχει "σορτάρει" τη μετοχή, έχει δηλαδή "στοιχηματίσει" στην πτώση της τιμής της. Ανεξαρτήτως τούτου, κατήγγειλε πως πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους και επισκέφτηκε σημεία που αναφέρονταν επισήμως ότι υπάρχουν καταστήματα της ελληνικής εταιρείας αλλά δεν τα βρήκε. Παράλληλα, διατυπώνει αμφιβολίες για την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας και αναρωτιέται γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί ορκωτοί λογιστές.

Αμφισβήτηση για το δίκτυο

Η "επίθεση"εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής, όταν το fund υποστήριξε ότι η μετοχή της Folli Follie είναι υπερτιμημένη, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Στην έκθεσή του εκφράζει ανησυχίες ότι οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δεν απεικονίζουν ακριβή στοιχεία. Όπως υποστηρίζει, ο όμιλος έχει 64 σημεία πωλήσεων στην Κίνα αντί 240 όπως έχει δηλώσει και πιθανώς 289 σημεία πώλησης διεθνώς αντί 630. Η QCM ανέφερε ότι άνθρωποί της διενήργησαν αυτοψία σε αρκετά σημεία σε ΗΠΑ και Κίνα και διαπίστωσαν ότι τα καταστήματα ή είχαν κλείσει ή δεν υπήρχαν παρ’ ότι αναφέρονταν στο site της εταιρείας. Επιπλέον, όπως σημειώνει, ανησυχεί για την ικανότητα της FF Group να αποπληρώσει τα χρέη της. Η εταιρεία χαρακτήρισε συκοφαντικές και παραπλανητικές τις αιτιάσεις, με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων εταιρείας και μετόχων.

Η QCM εκτιμά ακόμη πως η ECOVIS, εταιρεία που ελέγχει τις λογιστικές καταστάσεις της μητρικής και ορισμένων θυγατρικών της Folli Follie, κατέχει την 21η θέση στην παγκόσμια κατάταξη έναντι της 18ης που ισχυρίζεται το γκρουπ. Και εκφράζει την ανησυχία της για το ότι η θυγατρική FF Group Sourcing Limited που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και αποτυπώνει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων για το γκρουπ ελέγχεται από την Chung and Partners, ελεγκτική εταιρεία μόλις δύο συνεταίρων. Χαρακτηρίζει δε ευφημισμό την έννοια συγχώνευσης και αναβάθμισης των καταστημάτων FF που έκλεισαν σε Σόχο και Λεωφόρο Μάντισον και κατόπιν συστεγάστηκαν σε νέο σημείο εντός του νέου Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου. Ακόμη, θεωρεί ακραίες τις σχέσεις τζίρου προς αριθμό καταστημάτων στην Κίνα.

Διαδικτυακή παρουσία

Το QCM επισημαίνει ότι οι followers του FF Group στην ιστοσελίδα Weibo όπου έχει παρουσία (σ.σ.: αρχικά είχε σχολιάσει τη μικρή παρουσία του σε Facebook και Instagram για να λάβει την απάντηση πως αυτά είναι απαγορευμένα στην Κίνα) δεν έχουν μεγάλη σημασία όταν το ποσοστό μετατροπής από followers σε buyers (αγοραστές) είναι πολύ χαμηλό.

Στο χρηματιστήριο, το δεύτερο limit down για την Folli Follie κατά κύριο λόγο (συν τους φόβους για την επίδραση που έχει η όποια στάση ενός hedge fund), οι ισχυρές πιέσεις στη ΔΕΗ (-10%) και οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες συμπίεσαν τον γενικό δείκτη στις 810,72 με απώλειες 1,60%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL