Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Περιορίζεται η γραφειοκρατία, παρέχεται και ψηφιακή βοήθεια / Ολοένα και προσιτότερος ο εξωδικαστικός μηχανισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιορίζεται η γραφειοκρατία, παρέχεται και ψηφιακή βοήθεια / Ολοένα και προσιτότερος ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Όλο και πιο προσιτό και εύχρηστο καθίσταται το σύστημα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στόχος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) είναι η συμπίεση του κόστους για λογαριασμό των ενδιαφερομένων και η απαλλαγή τους από το μεγαλύτερο μέρος της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αρμόδιοι παράγοντες καθιστούν σαφές ότι το ένα και μοναδικό κριτήριο που προβλέπεται για την υπαγωγή στο ευεργέτημα του μηχανισμού θεωρείται ήδη "χαλαρό", καθώς στην ουσία αποκλείει δύο κατηγορίες επιχειρήσεων: τις αναπότρεπτα χρεοκοπημένες και τις κινούμενες σε πλαίσιο παραοικονομίας. Ως εκ τούτου, χαρακτηρίζουν περιττή κάθε συζήτηση για μεταβολές κριτηρίων.

Σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) και στην οποία συμμετείχαν ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ Νικόλας Κανελλόπουλος και η προϊσταμένη του τμήματος Νομικής Υποστήριξης της ΕΓΔΙΧ Θεώνη Αλαμπάση, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έθιξαν τέσσερα ζητήματα -υπό μορφήν ζητουμένων- για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα εντάσσονται περισσότεροι από ό,τι σήμερα. Οι αποτρεπτικοί, όπως ανέφεραν, παράγοντες που απαρίθμησαν είναι:

1. Η θέσπιση αυστηρών κριτηρίων.

2. Η γραφειοκρατία.

3. Η απροθυμία του τραπεζικού συστήματος να συνεργαστεί ουσιαστικά.

4. Το υψηλό κόστος της διαδικασίας.

Οι έμποροι έθεσαν ακόμη ένα ζήτημα, να καταστεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός φιλικότερος σε εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε οι ενταγμένοι επιχειρηματίες να μη μένουν χωρίς παροχές στο μέλλον.

Από την πλευρά της ΕΓΔΙΧ υπογραμμίστηκαν τα θετικά στοιχεία του μηχανισμού, όπως είναι η αμεσότητα, η εμπιστευτικότητα ή η δεσμευτικότητα της λύσης, ενώ αποσαφηνίστηκε ότι ο στόχος τον οποίο εξυπηρετεί ο θεσμός δεν είναι εισπρακτικός, αλλά η διάσωση των επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε ακόμη αναφορά στις προσπάθειες της Ειδικής Γραμματείας για σταδιακή ελάττωση του γραφειοκρατικού βάρους (από 27 πιστοποιητικά και έντυπα σε μόλις 6, καθώς τα υπόλοιπα 21 θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα), την υπερπήδηση των εμποδίων μέσω διάχυσης της γνώσης, όπως υποδείγματα για την κατάρτιση "business plan". Ενδεικτικό είναι ότι με το πλάνο βιωσιμότητας που παρέχει δωρεάν η ΕΓΔΙΧ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έγιναν παρελθόν τα "αστρονομικά" (τετραψήφια) ποσά που ζητούσαν λογιστές, οικονομικοί σύμβουλοι κ.λπ.

Όπως τονίστηκε ακόμη από κύκλους της Ειδικής Γραμματείας, παρά τις διαδικασίες που απαιτούνται, η υπηρεσία που παρέχεται στους ενδιαφερόμενους τους οδηγεί βήμα - βήμα και κατατοπιστικά, ακόμη και με "help desk" αν χρειαστεί για απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις και απορίες. Όσο δε για τη γραφειοκρατία, πλέον είναι προσυμπληρωμένα τα βασικά στοιχεία που αφορούν ταμεία, εφορίες, τράπεζες κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL