Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Ο Ευ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται για το Eurogroup της Παρασκευής / Αναπτυξιακό σχέδιο και ελάφρυνση χρέους σε πρώτο πλάνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ευ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται για το Eurogroup της Παρασκευής / Αναπτυξιακό σχέδιο και ελάφρυνση χρέους σε πρώτο πλάνο

Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 27 Απριλίου στη Σόφια, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει το ολιστικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, ενώ θα συζητηθεί και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, επί τάπητος θα τεθούν όλα τα σημαντικά θέματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος, από την πρόοδο στην τέταρτη αξιολόγηση και το αναπτυξιακό σχέδιο έως την ελάφρυνση του χρέους και τη μορφή που θα λάβει η εποπτεία μετά την εκπνοή του προγράμματος τον Αύγουστο.

Ενημέρωση του Γερμανού πρέσβη από τον Γ. Δραγασάκη

Την ίδια ώρα, αναδεικνύοντας τους βασικούς άξονες της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής σε χθεσινή του συνάντηση με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα Γιενς Πλότνερ, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας απαντά σε τρεις μεγάλες προκλήσεις:

* Την εγγύηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της χώρας, χωρίς επανάληψη των ελλειμμάτων του παρελθόντος.

* Την εδραίωση ενός εξωστρεφούς παραγωγικού υποδείγματος που θα αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή ανταγωνισμό.

* Την αναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Η ατζέντα από τον Σεντένο

Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που παρουσίασε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, οι θεσμοί θα ενημερώσουν για την πρόοδο στην τέταρτη αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης «θα κοιτάξουν τις τεχνικές εργασίες που έχουν γίνει έως σήμερα σχετικά με τον μηχανισμό προσαρμογής που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη και είναι ένα από τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς και το μεταμνημονιακό πλαίσιο» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εφικτή πρόκληση

Την ίδια ώρα, εφικτή θεωρεί ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης την ύπαρξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) τον Μάιο. «Αυτό είναι πρόκληση, αλλά είναι εφικτό» δήλωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τον Μάιο θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλες τις παραμέτρους για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ικανοποιημένος για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, και, αναφερόμενος στην επερχόμενη συνάντηση της Ευρωομάδας (Eurogroup) της 27ης Απριλίου στη Σόφια, είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας - πακέτο τον Ιούνιο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων δεν έχει ακόμα προχωρήσει αρκετά, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και ιδιωτικοποιήσεις. «Φανταστείτε ότι χτίζουμε ένα σπίτι» προσέθεσε. «Τίποτα δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν έχουμε όλα τα υλικά- παραμέτρους». Τα υλικά αυτά είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη, τα μέτρα για το χρέος και η μεταμνημονιακή εποπτεία, συμπλήρωσε.

Για τη μεταπρογραμματική περίοδο, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως «υπάρχει σαφής σύνδεση της αναπτυξιακής στρατηγικής με τη μεταμνημονιακή περίοδο», για να προσθέσει ότι «το ζητούμενο είναι μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα», συμπληρώνοντας μάλιστα πως η Ευρωζώνη είχε δεχθεί σε γενικές γραμμές θετικά το προσχέδιο της στρατηγικής αυτής που είχε παρουσιάσει στο EuroWorking Group o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης επιφυλάχτηκε να απαντήσει λέγοντας ότι προς το παρόν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις.

Π. Μοσκοβισί: Λύση ο ημιαυτόματος μηχανισμός για χρέος

Οι εαρινές σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έδωσαν οριστικό τέλος στη φημολογία περί παράτασης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, υπογράμμισε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Agence Europe, ο Γάλλος επίτροπος τάχθηκε, επίσης, υπέρ ενός ημιαυτόματου μηχανισμού (προφανώς για να συγκλίνουν ΔΝΤ και Γερμανία), ο οποίος θα μπορεί να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει μετά τα μέσα Αυγούστου (ημερομηνία ολοκλήρωσης του σχεδίου διάσωσης) τη βιωσιμότητά του -μέσω μέτρων ελάφρυνσης- σε συνάρτηση με την ανάπτυξη που θα καταγράφεται στη χώρα.

Goldman Sachs: Τρεις όροι για διατηρήσιμη επιστροφή στις αγορές

Τρεις είναι οι όροι που θα πρέπει να καλυφθούν προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει διατηρήσιμη επιστροφή στις αγορές, τονίζει ανάλυση της Goldman Sachs. Πρώτον, η χώρα χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. Δεύτερον, να συγκεντρώσει ένα καθαρό μαξιλάρι ρευστότητας επαρκούς μεγέθους, ώστε να πείσει τις αγορές για το αξιόχρεό της σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και, σε κάθε περίπτωση, μεγαλύτερο από τον σημερινό στόχο των 20 δισ. ευρώ. Τρίτον, πρέπει να υπάρξει ένα καθαρό σύστημα, που θα δίνει κίνητρο για δημοσιονομική ορθότητα μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL