Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
Το ΔΝΤ... πλησιάζει το ελληνικό πρόγραμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΔΝΤ... πλησιάζει το ελληνικό πρόγραμμα

Ολοένα και πιο κοντά στις προβλέψεις της Κομισιόν αλλά και της Ελλάδας έρχεται το ΔΝΤ, κάτι το οποίο φαίνεται να προμηνύει παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως φάνηκε από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ταμείου, το ΔΝΤ έχει βελτιώσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις του αναφορικά με το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που απομακρύνει την πιθανότητα αιτήματος μείωσης του αφορολογήτου κατά ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ παράλληλα "βλέπει" μικρότερο χρέος για τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο προοιωνίζεται την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Για το 2017 υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους προγράμματος διαμορφώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη εκτίμηση του Ταμείου (κατά τον περασμένο Οκτώβριο) ήταν μόλις 1,7%, κάτι το οποίο καταδεικνύει τη μεγάλη αστοχία των προβλέψεων του ΔΝΤ. Για φέτος το Ταμείο θέτει τον πήχη στο 2,9% του ΑΕΠ (από 2,2%τον περασμένο Οκτώβριο), όταν ο μνημονιακός στόχος είναι στο 3,5% του ΑΕΠ.

Απομακρύνεται η ταχύτερη μείωση του αφορολογήτου

Για τη διετία 2019-2020 το Ταμείο προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ χωρίς κάποια επιπλέον διευκρίνιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες ότι το Ταμείο θα ζητήσει από την ελληνική πλευρά να φέρει ένα χρόνο νωρίτερα (από 1.1.2019) τη μείωση του αφορολογήτου, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται με αυτά τα δεδομένα. Άλλωστε απαντώντας σε σχτική ερώτηση χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση». Θέτοντας μάλιστα και το ζήτημα της επόμενης μέρας επέμεινε πως «η καθαρή έξοδος είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, δεν αφορά μία αξιολογική κρίση. Η καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδο χωρίς νέες δεσμεύσεις, σημαίνει έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή και τέταρτο Μνημόνιο. Με αυτήν την έννοια λοιπόν σας λέω ότι μιλάμε για μία καθαρή έξοδο, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ανεξαρτήτως της οπτικής γωνίας από την οποία βλέπει τα πράγματα».

"Πίεση" για το χρέος

Για το 2023 το Ταμείο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, όταν είναι γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι απαιτούν πλεονάσματα της τάξεως του 2% από το 2023 έως και το 2060, κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζει τις “πιέσεις” για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Άλλωστε θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική είναι και η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου για την πορεία του χρέους. Για φέτος εκτιμά ότι θα κλείσει στο 191,3% του ΑΕΠ από 181,9% το 2017. Θα αποκλιμακωθεί σε 181,8% το 2019 και σταδιακά θα συρρικνωθεί έως το 165,1% του ΑΕΠ το 2023. Ως φαίνεται, το Ταμείο θεωρεί ότι θα υπάρξει επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν μετά του τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Τα "φώτα" στην Ουάσιγκτον

Από εδώ και στο εξής το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην Ουάσιγκτον, όπου ίσως ακόμα και την Παρασκευή αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι τα μέλη της άτυπης ομάδας ισχυρών του Washington Group. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM από κοινού με τον πρόεδρο του Eurogroup και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας αναμένεται να επιδιώξουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση στο μέτωπο του ελληνικού χρέους.

"Καμπανάκι" για το παγκόσμιο χρέος

Το Ταμείο τονίζει ότι το παγκόσμιο χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα φθάνοντας στο επίπεδο - ρεκόρ των 164 τρισ. δολαρίων το 2016, το οποίο αντιστοιχεί στο 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το παγκόσμιο χρέος είναι σήμερα 12% του ΑΕΠ μεγαλύτερο από το προηγούμενο υψηλό επίπεδο του 2009, με την Κίνα να είναι η δύναμη που το καθοδηγεί.

Το δημόσιο χρέος (χρέος της γενικής κυβέρνησης) παγκοσμίως ανήλθε στο 82,4% του ΑΕΠ το 2017, ενώ στις ανεπτυγμένες οικονομίες διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο στο 105,4% του ΑΕΠ, ένα πρωτοφανές επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το υψηλό αυτό ποσοστό προκύπτει κυρίως από το χρέος της Ιαπωνίας (236,4% του ΑΕΠ) και των ΗΠΑ (107,8% του ΑΕΠ) και λιγότερο από το χρέος της Ευρωζώνης (86,6% του ΑΕΠ).

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης θα βαίνει μειούμενο και το 2023 θα υποχωρήσει στο 71,7%, ενώ μικρότερη μείωση (στο 229,6%) προβλέπει και για το χρέος της Ιαπωνίας. Αντίθετα, για τις ΗΠΑ προβλέπει ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται για να φθάσει στο 116,9% του ΑΕΠ το 2023.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Κάποια ΜΜΕ βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα

Κάποιοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για νέα μέτρα. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: "Επειδή γνωστά ΜΜΕ εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής, ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα" επεξηγώντας ότι: "Η εκτίμηση του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,9% για το 2018 είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με τον στόχο 2,2%, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Ταμείο το περασμένο καλοκαίρι. Γι' αυτό εξάλλου δεν τέθηκε θέμα μέτρων και κατά την τρίτη αξιολόγηση" και συμπλήρωσαν: "Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη σχετική ερώτηση είναι παραπάνω από σαφής".

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσαν πως: "Σε ό,τι αφορά την ουσία του πράγματος πάντως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς και τα τελευταία τρία χρόνια αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες από τα πραγματικά αποτελέσματα. Κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξόδου από το πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι...".

Αξίζει να επισημανθεί ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε αιχμές για τον τρόπο που παρουσιάζονται κάποιοι αριθμοί, τους οποίους ούτως η άλλως το Ταμείο έχει την τάση διαχρονικά να υποεκτιμά, όπως είπε. «Το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή, όποια πρόβλεψη και αν κάνει, νομίζω ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του μετά και τις προβλέψεις που είχε κάνει για το 2015, για το 2016 και το 2017, οι οποίες ήταν υποεκτιμημένες, αλλά και μετά τις προβλέψεις που έκανε για τα πρώτα δύο προγράμματα, τα οποία ήταν και υπερεκτιμημένα".

Την ίδια ώρα ο διευθυντής του ΔΝΤ Vitor Gaspar, σε ερώτηση για τους λόγους για τους οποίους το Ταμείο προχώρησε σε τόσο μεγάλη προς τα επάνω αναθεώρηση των δημοσιονομικών εκτιμήσεων για το 2017, σημείωσε ότι η πρόσφατη τάση για την ελληνική οικονομία είναι θετική. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί και η θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις πολιτικές στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει, όπως είπε. «Επιμένουμε στην απαραίτητη ισορροπία μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης του χρέους, η οποία είναι δομική για να μπει η οικονομία σε βιώσιμο μονοπάτι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL