Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Σήμερα η συνεδρίαση του EWG / Στόχος η κατάληξη στις 27 Απριλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η συνεδρίαση του EWG / Στόχος η κατάληξη στις 27 Απριλίου

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει σήμερα το Εuroworking Group όπου η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη στρατηγική ανάπτυξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, με τις Βρυξέλλες αλλά και την Αθήνα να εμφανίζονται αισιόδοξες ενόψει του Eurogroup στη Σόφια στις 27 Απριλίου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στην "Α" διέψευσε χθεσινά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για δυσφορία των Βρυξελλών σχετικά με τις αναπτυξιακές προτάσεις της ελληνικής πλευράς. "Δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο", έλεγε χαρακτηριστικά. Ως το κύριο ζήτημα που απασχολεί την Αθήνα χαρακτήρισε ο Δ. Τζανακόπουλος την συμφωνία με τους εταίρους για το συνολικό στρατηγικό σχέδιο. "Ήδη το συζητάμε με τους θεσμούς και τους εταίρους μας και φιλοδοξούμε να καταλήξουμε σε μεγάλο βαθμό μέχρι τις 27 Απριλίου" επισήμανε μιλώντας στον Ρ/Σ 247.

Δημοσιονομική υπεραπόδοση

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο αναπτυξιακό σχέδιο γίνεται λόγος για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας από το 2019. Απαντώντας σχετικά με τυχόν δυνατότητα αναβολής ή παγώματος της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019 τόνισε πως "όλα εξαρτώνται και από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα". "Δημοσιονομικά, η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδώσει", εξήγησε, "πράγμα το οποίο οφείλεται στην πολύ καλύτερη πορεία των εσόδων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία", εκφράζοντας την εκτίμηση πως αυτό θα συνεκτιμηθεί από τους εταίρους στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική.

Δεν τίθεται θέμα πιστοληπτικής γραμμής

Παράλληλα, απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής. "Αρκετοί από τους αξιωματούχους των θεσμών έχουν πει ότι δεν τίθεται θέμα πιστοληπτικής γραμμής", είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας την θέση της Αθήνας: "Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης". Όπως εξήγησε, αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία του χρηματοδοτικού μαξιλαριού από τις εκταμιεύσεις του ESM και τις στοχευμένες εξόδους στις αγορές.

Κανένα αίτημα από το ΔΝΤ

Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ακόμη πως δεν έχει υπάρξει αίτημα εκ μέρους του ΔΝΤ να έρθει έναν χρόνο νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου καθώς "η συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2019 δεν έχει καν ξεκινήσει", ενώ εξέφρασε την άποψη πως δεν θα ζητηθεί, επικαλούμενος τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. "Αν τεθεί, δεν μπορεί να γίνει δεκτό καθώς δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μια τέτοια ανάγκη" είπε ξεκαθαρίζοντας τη θέση της κυβέρνησης.

Υπέρβαση στόχων και το 2017

"Και το 2017 έχουμε υπέρβαση των στόχων", σημείωσε τονίζοντας πως αρκετές φορές κάποιοι από τους θεσμούς έχουν υποεκτιμήσει τα μέτρα, φωτογραφίζοντας σαφώς το ΔΝΤ. "Αναμένουμε στην συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2019 όλα αυτά τα αποτελέσματα να ληφθούν υπόψη από το σύνολο των θεσμών" τόνισε, ενώ έσπευσε να επισημάνει πως δεν προδιαγράφει ούτε προεξοφλεί τη θέση κανενός από τους θεσμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL