Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Για τη μεταμνημονιακή εποχή / Στο EWG η ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τη μεταμνημονιακή εποχή / Στο EWG η ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική

Τη στρατηγική ανάπτυξης για τη μεταμνημονιακή εποχή αναμένεται να παρουσιάσει στο αυριανό EuroWorking Group η ελληνική πλευρά, ενώ στις Βρυξέλλες εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ στο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου.

Ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το ελληνικό ζήτημα εγκαινιάζεται αύριο, με την πρώτη συζήτηση σε επίπεδο EuroWorking Group πάνω στη στρατηγική για την ανάπτυξη που προετοίμασαν οι ελληνικές αρχές για τη μεταμνημονιακή εποχή. Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για ζητήματα Οικονομίας, Κρίστιαν Σπαρ, ανέφερε χθες ότι οι θεσμοί συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα και ότι αυτή θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της στρατηγικής αυτής βρίσκεται ήδη υπό την επεξεργασία των θεσμών και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας, στις 27 Απριλίου.

Ενδιάμεσα η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ οι βασικοί «παίκτες» προετοιμάζονται για την Ουάσινγκτον, όπου στις 20-22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται να κορυφωθούν οι συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με στόχο να καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας στο Eurogroup της Σόφιας, την εβδομάδα που ακολουθεί.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, η στάση του ΔΝΤ είναι αρκετά θετική και υπάρχουν καλές πιθανότητες να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα σε συνέχεια των συζητήσεων αυτών, καθώς οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δώσουν κάποια παραπάνω σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους που πρόκειται να λάβουν. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η τελική συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τον ερχόμενο Μάιο - Ιούνιο, στη βάση των τελικών στοιχείων της Eurostat για το 2017 (ΑΕΠ, χρέος και έλλειμμα) που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν αργότερα μέσα στον μήνα.

Αυτό που αναζητάται είναι μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Αφενός το ΔΝΤ, που επιθυμεί να μη συνδεθούν τα μέτρα για το χρέος με νέες προϋποθέσεις, και αφετέρου τους δανειστές, που θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί.

Καμία καθυστέρηση

Εξάλλου, στις Βρυξέλλες, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι διαψεύδουν τα περί καθυστερήσεων και εμμένουν στο ορόσημο του Eurogroup του Ιουνίου για την τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και τη μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Αρχές Μαΐου στην Αθήνα οι θεσμοί

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου, εν μέσω θετικού κλίματος για την έγκαιρη ολοκλήρωσή της. Ειδικότερα, στη βελγική πρωτεύουσα εκτιμάται ότι τα προαπαιτούμενα αυτής της αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τον τομέα της ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις, θα προχωρήσουν κανονικά, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα τον Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL