Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
«Ως το τέλος καλοκαιριού η υποβολή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα στην Κομισιόν»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ως το τέλος καλοκαιριού η υποβολή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα στην Κομισιόν»

«Ως το τέλος του καλοκαιριού θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, για το οποίο θα επιδιωχθεί να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην ημερίδα για τους στόχους και τις προκλήσεις του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι στόχοι που θα θέσει η Κομισιόν ως προς το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην συνολική κατανάλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας θα κυμαίνονται στο επίπεδο του 27% έως 30%, καθώς οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σύντομα.

Ειδικότερα ανά τομέα πολιτικής οι παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση, όπως παρουσιάστηκαν από τον Γ.Σταθάκη, περιλαμβάνουν τα εξής:

- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Έχει τεθεί σε εφαρμογή η νέα διαγωνιστική διαδικασία για την αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ενώ παράλληλα εκπονείται και θα είναι σύντομα έτοιμο το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο.

-‎ Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω. Μετά το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον που είναι σε εφαρμογή, θα προχωρήσει η προκήρυξη αντίστοιχου προγράμματος για δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία κ.α.) με διπλάσιο προϋπολογισμό (2 δισ. ευρώ) σε σχέση με το πρόγραμμα για τις κατοικίες.

- Στις μεταφορές όπου καταναλώνεται το 33% της ενέργειας τα μέτρα περιλαμβάνουν επέκταση της ηλεκτροκίνησης και εισαγωγή του φυσικού αερίου.

- Στον τομέα της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας έχουν ληφθεί μέτρα όπως η αναθεώρηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και η επέκταση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στους δικαιούχους του εισοδήματος αλληλεγγύης.

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε, εξάλλου, ότι έχει τεθεί στόχος ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ως το 2023, ενώ από το 2019 θα ολοκληρωθεί η μετάβαση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο νέο καθεστώς που ορίζουν οι Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL