Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Σήμα για "τροχάδην" στα προαπαιτούμενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμα για "τροχάδην" στα προαπαιτούμενα

Σήμα να "τρέξουν" όλοι στην κυβέρνηση προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης δίνεται από το οικονομικό επιτελείο της, σύμφωνα με πληροφορίες, με τους θεσμούς να παρακολουθούν από κοντά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες θα κλείσουν την τέταρτη αξιολόγηση. Την ίδια ώρα, μέχρι αύριο η Ελλάδα θα πρέπει να αποστείλει τα οριστικά στοιχεία του 2017 στη Eurostat, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα της περυσινής χρονιάς, το οποίο φαίνεται ότι έφτασε κοντά στο 4,5%, όταν ο επιβεβλημένος στόχος ήταν πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ.

Επικύρωση στις 23 Απριλίου

Η επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2017 αναμένεται να γίνει στις 23 Απριλίου από το κοινοτικό όργανο. Φυσικά κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικά στοιχεία που περιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να οριστικοποιήσει τη θέση του αναφορικά με το αν θα ζητήσει την εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα (από το 2019), μαζί με τη μείωση των συντάξεων. Πάντως, η ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται σχεδόν σε όλους τους δείκτες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και αναθεώρηση επί τα βελτίω στην ανάπτυξη του 2017.

Γραμμή άμυνας στο ΔΝΤ

Τα παραπάνω αναμένεται να αποτελέσουν τη "γραμμή" άμυνας της κυβέρνησης έναντι του ΔΝΤ. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα πραγματικά στοιχεία του υπερπλεονάσματος ως απόδειξη ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ήδη πιο πολλά από τα αναγκαία ούτως ώστε όχι μόνο να αντικρούσει τις πιέσεις για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου, αλλά και να φέρει μέσω του αναπτυξιακού σχεδίου μια σειρά από κοινωνικά μέτρα.

Σε σχέση με την πορεία της 4ης αξιολόγησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης σε τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα 12.

Αυτό που επαναλαμβάνουν διαρκώς κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου στις 20 Αυγούστου και στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η Κομισιόν.

Μετά το Πάσχα αναμένεται να υπάρξει καλύτερη εικόνα σχετικά με την πορεία των 76 που απομένουν πλέον από τα συνολικά 88 προαπαιτούμενα τα οποία περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση. Τότε θα φανεί αν είναι εφικτό η κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο για τη συντομότερη αξιολόγηση που θα έχει γίνει ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να εκτιμήσουν με ακρίβεια το ρόλο που θα παίξει το ΔΝΤ. Πάντως, οι προθέσεις του Ταμείου αναμένεται να διαφανούν κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου, η οποία διεξάγεται στις 16-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

ΤΟ 2017 ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΡΕΚΟΡ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Δ. Τζανακόπουλος: Άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ οι ξένες επενδύσεις

Τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια ανακοινώθηκαν το τελευταίο τριήμερο

Οι ξένες επενδύσεις κατέγραψαν ρεκόρ δεκαετίας το 2017, αγγίζοντας τα 4 δισ., δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δείχνοντας ότι υπάρχουν προοπτικές στην ελληνική οικονομία.

Τα αποτελέσματα της ανάκαμψης ειδικά στον τομέα των ξένων επενδύσεων, που ήδη κατέγραψαν ρεκόρ δεκαετίας το 2017 αγγίζοντας τα 4 δισ., συνεχίζονται. Το τελευταίο διήμερο ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια, ύψους συνολικά 3 δισ., ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά:

1. Eπένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων από την Deutsche Telekom τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην ελληνική οικονομία, για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών για οικιακή χρήση (fiber to the home) και 5G.

2. Δημιουργία Fund συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, που συμφώνησαν να δημιουργήσουν το ΤΑΝΕΟ του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας και το κρατικό επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala Investment Company.

3. Επένδυση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για το 2018, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και η παράταση ώς το 2025 της συνεργασίας της χώρας μας με την Τράπεζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL