Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Νέο πλαίσιο από το υπ. Ενέργειας / Ενεργειακή αγορά προς όφελος των καταναλωτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο πλαίσιο από το υπ. Ενέργειας / Ενεργειακή αγορά προς όφελος των καταναλωτών

Το πλαίσιο για τη διεξαγωγή των νέων ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών (δημοπρασίες) για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, που ανοίγει μια νέα φάση στην ενεργειακή αγορά προς όφελος των καταναλωτών, λόγω των μειωμένων πλέον τιμών των τεχνολογιών των ανανεώσιμων πηγών, αλλά και της ενίσχυσης των επενδύσεων, καθώς προβλέπεται η εγκατάσταση ισχύος 2,6 GW, που αντιστοιχεί σε επενδύσεις άνω των 2,5 δισ, στην περίοδο 2018-2020, θέτει σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης υπέγραψε χθες απόφαση (που αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ), κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ, για τα επιμέρους χαρακτηριστικά, την ανώτατη τιμή προσφοράς, τις ποσότητες κ.λπ., για κάθε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, στο πλαίσιο των δημοπρασιών ισχύος, από ΑΠΕ της προσεχούς τριετίας (2018-2020).

Κατά το ΥΠΕΝ, μέσω της νέας ανταγωνιστικής διαδικασίας ενισχύεται σημαντικά η διαφάνεια και κυρίως δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές περιορίζοντας το κόστος που συνεπάγεται για τους καταναλωτές η μετάβαση σε ένα πιο “πράσινο” μείγμα ενέργειας.

Παράλληλα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση του νέου θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων, με τον διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ιούνιο - Ιούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες δημοπρασίες για φωτοβολταϊκά και αιολικά και προς το τέλος του έτους η “κοινή” δημοπρασία.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ότι για την τριετία 2018-2020 πρόκειται να δημοπρατηθεί συνολική ισχύς ύψους περίπου 2.600 MW, ως εξής:

Για το 2018

- Αιολικοί σταθμοί: 300 MW.

- Φωτοβολταϊκοί σταθμοί: 300 MW.

- Αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί (κοινή διαδικασία): 400 MW.

- Ειδική κατά περιοχή για την κάλυψη του περιθωρίου του ειδικού διασυνδετικού έργου «Σύνδεση Ν. Μάκρη - Πολυπόταμος και Δίκτυο ΥΤ Ν. Εύβοιας» (αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί): Το περιθώριο που θα προκύψει μετά τη λήξη των αδειών παραγωγής ή την ανάκληση των αδειών παραγωγής των χρηστών του έργου κατ' εφαρμογήν του άρθρου 42 του κανονισμού Αδειών Παραγωγής.

Για το 2019

- Αιολικοί σταθμοί: 300 MW.

- Φωτοβολταικοί σταθμοί: 300 MW.

- Αιολικοί και φωτοβολταικοί σταθμοί (κοινή διαδικασία): 400 MW.

Για το 2020

- Αιολικοί σταθμοί: 300 MW.

- Φωτοβολταικοί σταθμοί: 300 MW.

Ως προς την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς για την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, αυτή διαμορφώνεται σε:

- 90 ευρώ/MWh για τους αιολικούς σταθμούς.

- 85 ευρώ/MWh για φωτοβολταϊκούς 0,5-1 MW.

- 80 ευρώ/MWh για φωτοβολταϊκούς 1-20 MW.

Στα 80 ευρώ ανά MWh ορίζεται η ανώτατη τιμή και για αιολικά και φωτοβολταϊκά στο πλαίσιο του ειδικού έργου σύνδεσης Ν. Μάκρης - Πολυπόταμου και δικτύου υψηλής τάσης Ν. Εύβοιας.

Για τις κοινές δημοπρασίες η ελάχιστη τιμή μεταξύ των υψηλότερων κατακυρωθεισών προσφορών σε κάθε μία από τις αμέσως προηγούμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών ειδικές κατά τεχνολογία των αιολικών σταθμών και των φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW, απομειωμένης κατά 1%.

Ενεργειακές κοινότητες

Τέλος, προβλέπεται ότι οι σταθμοί ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες και εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών είναι: α) αιολικοί σταθμοί μέγιστης ισχύος παραγωγής άνω των 6 MW, β) φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης του 1 MW (μπορούν πάντως να συμμετέχουν και σταθμοί μικρότερης ισχύος). Ο διπλασιασμός της ισχύος για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνιστά ένα σημαντικό κίνητρο για την ένταξη και των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Αναμένεται υπουργική απόφαση που θα καθορίσει το ύψος της τιμής, αν και ήδη εξετάζεται να λαμβάνεται η ανώτατη που επιτυγχάνεται σε κάθε διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL